Barkácsolják a popzenét

A Kalap Kabát utcazenész tehetségkutató verseny egyik pécsi győztesével, a TükeZoo tagjaival, Babarci Bulcsúval és Restás Gergővel beszélgettünk a “barkácspopról”, pécsi terveikről, elkövetkezendő koncertjeikről és arról, hogy hol láthatja őket legközelebb a helyi közönség.

hirdetés

[box title=”Tagok” box_color=”#59d485″]

Babarci Bulcsú (ének, kontrabasszus gitár)

Restás Gergő (ütősök, ének)[/box]

– Azoknak, akik még nem ismernek titeket kérlek meséld el, hogy kezdődött a banda pályafutása!

– Restás Gergő: Bulcsú hat éve nyerte meg a Veszprémi Utcazene Fesztivált egyszemélyes műsorával, ezután alakultunk duóvá, gitárral és ütőhangszerekkel. Nem sokkal a startolásunk után volt az első koncertünk egy dj közreműködésével. A dalokat fölpakoltuk a netre, ami segített a kezdeti hírverésben. Fél évre rá egy cikkben találkoztunk szembe magunkkal, mint „kultzenekar”. Örültünk neki, ittunk is rá. A kezdeti évek koncertezéssel teltek, na meg a dalaink rendezettebb felvételeivel.

– Babarci Bulcsú: Játszottunk mindenhol Pécsett, ahová csak elhívtak. Kezdetben a néhai Zöldben, később már a PEN-en is. Felléptünk már különböző fesztiválokon a Quimby, a HS7 és a Vad Fruttik előtt is. Jó volt, hogy nem kellett ezekért szervezkednünk, nekünk csak a dalírás és a koncertezés maradt – elvégre ehhez értünk.

6281046_5220f7a972c957b8e5e6cc5063ffeee4_o
Restás Gergő (bal) és Babarci Bulcsú (jobb), Fotó: Szécsi István, Velvet.hu

– Milyen irányt képviseltek, kiknek szól a zenétek?

– B.B.:„Barkácspopnak” hívjuk Gergővel, mert kicsit különc módon preparált hangszerekkel játszunk ketten, ezt nem mindig veszik elsőre észre. A dalok egyszerűek és humorosak – legalábbis ez a nem titkolt cél. Kicsit szeretnénk ráébreszteni az embereket arra, hogy a saját szabadságáért mindenkinek önmagának kell megtennie az első lépéseket, nem pedig külső segítséggel.

– R.G.: Ehhez pedig elengedhetetlen a humor, nyitottság. A dalok és a hangszerelés is mind ezt sugallják. A zenénk mindenkihez szól, általában még a gyerkőcöket is megmozgatja.

– Hogy érintett titeket a Kalap Kabát utcazenész tehetségkutató első helye? Mi a tervetek a nyereménnyel?

– B.B.: Ezen a versenyen tulajdonképpen mindenki nyert, aki bejutott az elődöntőbe, hiszen ott már testközelből reagált a zsűri, s mindenkinek nagyon sokat segítettek közvetlen, őszinte kritikájukkal. Mi már ettől nagyon boldogok voltunk, a zenésznek erre van szüksége: építő jellegű kritikákra.

– R.G.: Nem is a nyeremény miatt indultunk, bár azért az egyik nyereményünknek, az erősítőnek biztosan nagyon sok hasznát fogjuk venni. Írországban egy többnapos, utcazenéléssel és városnézéssel egybekötött forgatás alatt szeretnénk az ottani magyarokat és pécsieket is megszólítani. A többiekkel együtt kaptunk még két fellépési lehetőséget magyar fesztiválokon, ezek nagyon jó lehetőségek, hogy még többen megszerethessék a zenénket.

– Készülőben van új lemez?

– R.G.: Igen, nemrég kaptuk meg a tavaly nyáron megnyert Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díjával járó pénzösszeget, így végre befejezhetjük kislemezünk felvételét és keverését, amit majd az internetről lehet letölteni. És persze így öt és fél év után nem ártana már egy bemutatkozó klip sem, csak kicsit macerás, mert egyelőre ugye csak ketten vagyunk. Közben ötletelünk a következő lemez anyagán is, aminek kapcsán szeretnénk kicsit változatosabbá tenni a hangszeres felállást, és jobban megosztanánk egymás közt a dalírást és az éneklést is.

6281376_d77b35c9e017f71b6799c9260ef11fb2_o
A Kalap Kabát utcazenész tehetségkutató győzteseként, Babarci Bulcsú (jobb), Fotó: Szécsi István, Velvet.hu

– Hogy viszonyultok Pécshez? Itt képzelitek el a banda jövőjét?

– R.G.: Jelenleg Budapesten élünk, de Pécsett jöttünk össze és a közös élmények, amelyekből dalaink táplálkoznak egyértelműen pécsi vonatkozásúak – innen a zenekar neve is. Mindig örömmel játszunk itt, évente kétszer-háromszor biztosan.

– B.B.: Én gyakrabban járok haza egyéb zenei munkáim és a szüleim főztje miatt. Budapesten a TükeZoo-t – úgy, mint a többi Pécsről származó bandát – pécsi zenekarként tartják számon az ottani barátok, rajongók, ami egyáltalán nem megkülönböztető, inkább egyfajta tisztelet a zenészváros mítosza felé.

– Hol láthatunk titeket legközelebb? Koncerteztek városunkban?

– R.G.: Pécsett augusztusban fogunk fellépni – ám ez egyelőre képlékeny. Ami viszont biztos, hogy minden ősszel tartunk egy születésnapi koncertet a Tititában, ami tulajdonképpen törzshelyünk és bölcsődénk is egyben.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=yrZEgLPg4O4″ width=”660″] [youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XONBCrbTn4Y&feature=youtu.be” width=”660″]