Pécsiek, össznépi éneklésre fel!

Lakner Tamás már megint kitalált valamit. Az újdonságokkal rendszeresen előálló pécsi karnagy most a 2015-ös Europa Cantat vendégeire gondolva szervez nagyszabású városi akciót: százakat, ezreket énekeltetne meg egy össznépi pécsi kórusban.

hirdetés

Pécs első ízben 1988-ban adott otthont az Europa Cantat nagyszabású rendezvényének. Tíz nap alatt huszonnégy ország hetvenöt kórusának háromezer-hétszáz énekesét hallhatta a közönség éjjel-nappal, templomban, közművelődési intézményben és szabadtéren egyaránt. 2015 nyarán, július 24-augusztus 2. között ismét városunk lesz e nagy hagyományú fesztivál házigazdája. Lakner Tamás már erre készül.

Két éve, a Pécs Cantaton is összeverbuválta a dalos kedvűeket

– Öt-hatezer énekest várunk a 2015-ös Europa Cantatra, s arra gondoltam, a vendégeket énekszóval illene köszöntenünk, bizonyságául annak, hogy nemcsak nemzetközi hírű kórusaink tagjai szeretnek énekelni Pécsett, hanem a városlakók is – meséli Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy. – Ezért szeretném megszólítani az itt élőket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz. Egy olyan össznépi kórust vágyom létrehozni, amelybe minden pécsi polgárt várunk: gyermeket, felnőttet, fiatalt, időset, unokát, nagyszülőt, énekelni tudót és dúdolni szeretőt. Nem kell ismerni a kottát, csak a lelkesedését hozza magával mindenki most vasárnap, június 30-án 19 órára a Dóm térre. A Bazilika előtt tartjuk az első próbát. Három témakörben készülök dalokkal, aztán meglátjuk, hogy az összesereglett emberek számára mely darabok lesznek igazán testhezállók. Mindenesetre népdalban, egy nem túl nehéz magyar klasszikus dalban és egy könnyű műfajú slágerben gondolkodom.

–  A Szélkiáltó-koncerteken is rendre megénekelteti a közönséget, karnagyi intésére a 2010-es Pécs Cantaton is százak fakadtak dalra, s ez a mostani akció is nagyszabásúnak ígérkezik.

– Bízom benne legalábbis. Örülnék, ha sikerülne 200-300 pécsit, vagy akár sokkal többet is bevonni az éneklésbe, hasonlóképpen, ahogy két éve a Pécs Cantaton is tettük. De ezúttal nagyon számítok a civil közreműködőkre, persze a kórusgyakorlattal rendelkezők is sokat segíthetnek, ha csatlakoznak hozzánk. Úgy tervezem, hogy félévente tartanánk egy-egy nagy szabadtéri próbát. Ehhez segítőket is felkértem magam mellé. Elsőként két nagyszerű, korábbi tanítványomat, Balásy Szabolcsot és Horváth Krisztiánt. Mindketten gyakorló karnagyok is, amellett, hogy énekelnek, zenét szereznek, szóval, életük a muzsika. Szabolcs a Babits, Krisztián a Leőwey gimnáziumban tanít. Később másokat is invitálok majd közénk.

Lakner Tamás az ötletekből kifogyhatatlan

– Miként zajlik az alakuló próba?

– Este hat órakor a belvárosi utcákon, a Széchenyi, a Színház, a Jókai és a Kossuth téren pécsi kórusok tartanak énekes toborzót, vagyis az épp arra sétálók figyelmébe idézik, hogy egy órával később, este hétkor a Bazilika előtti téren lesz az első nagy kóruspróbánk, s szeretettel meghívják őket arra. Örülnék, ha ősszel a Pécsett tanuló diákság is csatlakozna hozzánk, így akár néhány ezer fős alkalmi kórusunk is születhet. Ugyanott, szabadtéren gyakoroljuk majd a kiválasztott dalokat, reményeim szerint igazi öröménekléssé nemesítve a közös dalolást. Hisz végül is ez lenne a cél.

  • nosa

    Csodálatos kezdeményezés. Gratulálok!