Ő a legújabb ifjú pécsi tehetség

Mindig fontos dolgokról versel

Pécs újfent bebizonyította, hogy tele van ifjú tehetségekkel. A Virtuózokban kitűnő eredményt elérő Boros Misi, és a cambridge-i egyetemen tanuló Szabó Attila után ugyanis az ország – és persze Pécs – szeme most a költészetben és slam poetry-ben jeleskedő Bánki Benjáminra szegeződhet.

hirdetés

Bánki Benjámin, a pécsi Babits Mihály Gimnázium 9. osztályos tanulója szerezte meg idén az ország tehetségeket kutató és segítő szervezetei által indított „Felfedezettjeink 2015” pályázat közönségdíját. Beni ugyanis amellett, hogy szép eredményeket ért el matematika-versenyeken, több tucat nívós díjat is bezsebelt már versmondó- és költészeti megmérettetéseken. A Magvető kiadó meg is jelentette egy versét.

Az irodalom érdekli, a politika nem
Az irodalom érdekli, a politika nem

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács idei pályázatának újdonsága volt, hogy a 14 évesnél idősebb jelentkezőknek be kellett nyújtaniuk egy prezentációt, melyben össze kellett foglalniuk eddigi – rövid, de tartalmas – életművüket. A beérkezett 128 pályázatot két korkategóriában értékelték (14-18 évesek, illetve 18-25 évesek), kategóriánként a legjobb 10-et pedig egy szakmai zsűri választotta ki. Ezeket ezután nyilvános szavazásra bocsátották. A versenyt Beni látványosan nyerte meg, ugyanis mindkét kategóriát összevetve is ő kapta a legtöbb szavazatot.

Beni  erre szerényen, ugyanakkor boldogan csak annyit mondott, hogy az érzés nagyon jó, de ezután egyből megköszönte mindazoknak a barátoknak, tanároknak, ismerősöknek és ismeretleneknek, akik támogatták, felkészítették, és rá szavaztak.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=K3vTBxVJxj4″ width=”670″]

Beni prezentációjának címe, hogy „Nem középiskolás fokon”. Azért érezte fontosnak ezt a József Attila idézetet, mert szerinte nagyon fontos, hogy az iskolából kilépve, az országnak és a világnak is meg kell mutatni a magyar nyelv és az irodalom értékeit. Beni vágya az, hogy minél többen megismerjék a magyar költészet remekeit, a nyelv értékeit, melyeket versmondó- és szavaló versenyeken ő is rendszeresen tár a közönség elé – kiemelkedő eredményekkel.

A költészetet érzi magához a legközelebb
A költészetet érzi magához a legközelebb

A versmondás elvezetett a versírásig. Beni saját költészetét és Slam Poetry esteken előadott műveit is szeretné országosan népszerűsíteni, ugyanis olyan fontos témákkal foglalkozik, mint például a szólásszabadság, a kirekesztés és a diszkrimináció, melyek szerinte már a tinédzserkorban is releváns dolgok. Politikával viszont nem foglalkozik. Az mindenesetre biztos, hogy Pécsett már kiépült rajongótábora van, akik előadásait tapsviharral ünneplik.

Beni és a pécsi Slam Poetry-csapat nemrég egy nemzetközi gyermekjogi pályázatra is írtak egy művet, mely annyira jól sikerült, hogy egy spanyolországi utat is nyertek vele, ahol a produkciójukat már spanyol nyelven is bemutathatják.

A töméntelen díja közül ez csupán kettő
A töméntelen díja közül ez csupán kettő

Ilyen kemény témák boncolgatása után pedig jól jön a lazítás. Beni szabadidejében költő barátaival járja Pécs utcáit és kávéházait, de a megszokott tinitémák mellett általában azokról a problémákról cserélnek eszmét, melyeket verseiben és slam-műveiben is nagy szeretettel boncolgat.

Ennyi siker után úgy gondolnánk, hogy konkrét céljai vannak a jövőre nézve, azonban Beni elmondta, hogy a jövő egyelőre nem foglalkoztatja annyira, „próbál jól teljesíteni, aztán lesz, ami lesz”.

[box title=”A pécsi csodagyerekek”]Pécsett egyre több a meghökkentően tehetséges kisdiák. Szabó Attila, a Leőwey Klára Gimnázium volt tanulója ma már a cambridge-i egyetemen tanul, de már középiskolás korában is lenyűgözte tanárait fizikatudásával. A fiú a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián kétszer is első helyezett lett, ezzel ő az első és máig az egyetlen, aki kétszer is diadalmaskodott a világversenyen. És persze ott van Boros Misi is, aki a Virtuózok döntőjében a legkisebbek kategóriájában megszerezte az első helyet, amelyet vastapssal köszöntött a közönség. A 11 éves pécsi tehetség a lemezfelvétel mellett koncertlehetőséget, kiemelt ösztöndíjakat is kapott, miután a MR Szimfonikusok különdíját is bezsebelte. [/box]