Pécsre ért a Street View!

Még januárban számoltunk be róla, hogy megállapodott az adatvédelmi hatóság a Google-val, így a napokban Pécs is elérhetővé vált a cég térképprogramjának Street View, azaz utcanézeti funkciójával. A pécsi önkormányzat is áldását adta rá, hogy kikerüljenek a netre a részletes fotók.

hirdetés

– Autóink a Magyarországot bemutató alap Google Térkép pontosításáért, fejlesztéséért 2011-2012-ben az illetékes hatóság engedélyével már bejárták az országot. Az általuk néhány méterenként készített fotók – melyeken az arcokat és rendszámtáblákat egy program automatikusan elhomályosítja – technikailag alkalmasak arra, hogy egy szoftver segítségével mérnökeink “összevarrják” azokat utcanézeti képpé. Azt azonban csak most fogjuk mérlegelni, hogy az ország egyes területeit újra kell-e fényképeznünk a minőség fokozása miatt – mondta lapunknak még korábban Schuster Richárd, a Google magyarországi kommunikációs menedzsere.

Az összevarrás sikerült, hiszen ma már a legtöbb pécsi utca látszik a Googla-val, például a maps.google.com címen. Itt a térkép melletti ki ember szimbólumot kell az utcára húzni, hogy szabadon barangolhassunk.

Nagy Csaba alpolgármester szerint a legjobbkor jött a Google utcanézetének bevezetése, hiszen éppen most kezdődik a városi fesztiválszezon, ráadásul Pécs nemrég került fel a világ néhány tucatnyi tagot számláló, megtekintésre leginkább ajánlott helyei köz.

A turisztikában érdekeltek szerint is hasznos lesz a szolgáltatás.

– Rengeteget segít az utazási motivációk, a felkészülés tekintetében az utcakép. Nemcsak az utasok, de a szervezők is sokszor ennek a segítségével választanak szállásokat, döntenek konkrét úti célok mellett – mondta el lapunknak Vétek Jánosné, a kamara turisztikai szakembere.

Még a dűlőutakra is benézhetünk

Szabó Anett, a pécsi turisztikai szervezet, a TÉDÉEM vezetője szerint igazi áldás lehet a városnak az új rendszer.

– Nemcsak arról dönthetnek, hogy egy adott település vagy helyszín vonzó-e számukra, hanem például szállásukat is pontosan kiválaszthatják annak elhelyezkedése alapján. A rendszer jól egészíti majd ki a Visit Pécs! turisztikai mobilalkalmazás, mely idén tavasztól elérhető az Android Marketekben és Apple Store-okban egyaránt – így a vezető.

Hirdetés