Prima Primissima-díj Bachman Zoltánnak

Tizenegyedik alkalommal adták át pénteken este a Prima Primissima-díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek a Művészetek Palotájában. Bachman Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Kossuth- és Ybl-díjas egyetemi tanára a „Magyar építészet és építőművészet” kategóriában vehette át a rangos elismerést.

hirdetés

Bachman Zoltán Kossuth-, Steindl-, Ybl-, Pro Architectura-, Szent-Györgyi Albert- és Princz Gyula-díjas építész, aki Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja. Ő tervezte többek között a pécsi Dóm Múzeumot, az Expo Centert, valamint a PTE Szentágothai János Kutatóközpontot. A pécsi Ókeresztény Mauzóleum – mely 2000-ben világörökségi diplomát kapott – helyreállítása országosan ismertté tette nevét.

"Elvonjuk a túlórapénzeket..."

A számos általa tervezett családi ház közül ötöt Az Év Lakóháza-díjjal ismertek el. Bachman Zoltánnak komoly érdemei vannak a pécsi építészoktatás megszervezésében is. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, valamint az ott magas színvonalon működő Breuer Marcell Doktori Iskola létrehozásában egyaránt jelentős szerepet játszott. Hét Junior Prima díjas hallgatója volt eddig, ami szintén jelzi, milyen fontos számára az „utánpótlásképzés”, a fiatal tehetségek felkarolása.

 • Sz

  Az expo-t jol megtervezte es nem az o hibaja hogy a kivitelezok nem hallgattak ra, ez sajnos sokszor elofordul es aztan tervezore kenik ;-(

  O tervezte a mi hajdani hazunkat is ami az ev lakohaza lett.

  Csak gratulalni lehet neki a dijert es buszkenek lenni ra es arra amit a varosert tett es mindig tesz.

 • Va-la

  Kedves Laura,
  tévedésben van – jobb lenne véleményalkotás előtt tájékozódnia!
  A nyuggereket nem tömik ki – a Prima Primisszima nem az állam, hanem a hazai civil
  szféra (sikeres vállalkozó, bankár) kezdeményezésére és pénzéből jött létre.
  De nem az alapítók választják ki a díjazottakat, hanem a mi – az aktív többség –
  szavazata hozza az eredményt.
  Bachmann Zoltánnak kapcsolatban pedig – csak ismételni tudom – jobb lett volna,
  ha idétlen hozzászólás helyett, de legalább előtte elolvassa a fenti írás két utolsó
  sorát is. Bachmann fiatal tehetségeit felkarolja, munkatársai, önálló tervezői – akikből
  nem lesz külföldre menekülő.

 • szégyen

  Szégyen

 • :)

  gratulálok!

 • khm

  De még mennyire, hogy hozzájárult! Különösen a használhatatlan Expóval, a Látogatóközpont vasbeton garázsbejáratával. Ez neki sok-sok értéket jelentett, nekünk kevesebbet.

 • bagira

  Nagyszerű életmű, szívből gratula.Nem baj, ha nem mindenkinek tetszi k egy építész munkássága, a lényeg, hogy ténylegesen hozzájárul-e egy közösség értékeihez.Ő hozzájárult….:)