Pécs Alexával: Reggelente közel egyórás meló vagyok

Különleges kulccsal tudja kinyitni az ajtókat

Nemrég egy interjúban mutattuk be Dékán Alexát, a pécsi nőt, aki nyaktól lefelé lebénult, mégis élvezi az életet, és segít másoknak megismerkedni a kerekesszékesek mindennapjaival. Alexa most megmutatta nekünk, hogy hogyan használja a számítógépét, hogyan iszik, hogyan nyitja ki az ajtókat, és hogy miként kerül ágyából a székébe. Ilyen Pécs Alexával. 

hirdetés

Dékán Alexa a Malomvölgyi úton található Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában él, már hosszú évek óta. 18 éves korában került kerekesszékbe. Fejest ugrott egy medencébe, eltört a nyaka, teljesen lebénult, azóta teljes ellátásra szorul. Alexa azonban nem kesereg, nem sajnáltatja magát. Két szakmája is van, jól beszél angolul, de ő inkább azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az embereket érzékenyítési programok keretében ismerteti meg a kerekesszékesek életével. Tulajdonképpen ennek az érzékenyítésnek a részeként mutatta be nekünk azokat a mindennapjait meghatározó tevékenységeket, melyeket helyzeténél fogva másként végez, mint a legtöbb ember.

Heni és Alexa szobájukban dolgoznak

Kezdésként nézzük, hogyan kel fel ágyából Alexa! Reggel 6 és 8 óra között van az ébresztő, a nővérek ekkor érkeznek. Megkérdezik, hogy kinek van sürgős dolga, Alexának, vagy szobatársának, Szekeres Henriettnek, aki nemrég egyébként egy hatalmas kalandon vett részt. A nővérek az ágyban mosdatják meg Alexát, ott is öltöztetik fel, majd átemelik kerekesszékébe.

– Reggelente én egy háromnegyed órás meló vagyok. Minden tiszteletem azoknak, akik ilyenkor segítenek nekem – mondta Alexa.

Különleges kulccsal tudja kinyitni az ajtókat

Alexa ezután megmutatta, hogy miként dolgozik laptopján, melyet mindennap használ ügyintézésre, útvonaltervezésre, munkára, és a Kalandok mozdulatlanul nevű blogjának (és annak facebookos verziójának) vezetésére. Egy vezeték nélküli billentyűzetet használ, amit a székén lévő asztalra helyez, mivel az íróasztalon lévő számítógépet nem tudná leemelni. Alexa a kezeit vállból tudja csak mozgatni, de kifejlesztett egy módszert, mellyel olyan gyorsan tud gépelni, mint egy átlagos ember: hüvelykujját helyezi a betűkre, azokat pedig vállból nyomja le, akárcsak az ölében lévő egér gombjait.

Írni sem olyan egyszerű számára. Alexa toll vagy ceruza helyett filcet használ, mert az előbbi íróeszközöket nem tudja eléggé rányomni a papírra. A filc egy vastag szivacstokban van, azért, hogy Alexa az ujjai közé tudja helyezni, az íráshoz szükséges mozgást pedig szintén vállból kelti.

Alexa elmondta, hogy az úgynevezett „négyvégtag-bénult” embereknek fontos segédeszköze a szájuk is. Gondoljunk csak bele, hogyan nyit ki valaki egy vizes palackot, akinek nem mozognak az ujjai? Foggal. Alexa is így iszik a sportkupakos üvegekből, és állához szorítva csukja be azokat.

Az írás sem olyan egyszerű számára

Egy olyan egyszerű és mindennapos tett, mint például kinyitni vagy bezárni egy ajtót, szintén komoly hadművelet. Alexa kulcsa egy spéci műanyag tokba van szorítva, melyen van két nagy lyuk, amikbe be tudja dugni ujjait. A zárba helyezett kulcsot vállból fordítja el, így jut be szobájába.

Annak ellenére, hogy kerekesszékhez kötött életet élnek, Alexa és Heni mégis az otthon legmozgékonyabb tagjai. Szinte minden nap mennek ügyeket intézni, járnak szórakozni, kirándulni, hiszen a pécsi buszok már akadálymentesek. Alexával indult sorozatunk következő részeiben a városba is elkísérjük majd őt és Henit.