Rejtélyes árnyakkal lesz tele Pécs

őri márkus színház

Valóban nem mindennapi fesztiválnak ad otthont Pécs: a KaraKulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás áprilisban a világ legkiválóbb árnyjátékművészeit hívja a városba. Árnyjátékot nézhetünk számos helyszínen, még a dzsámin, a Nádor és a Nagy Lajos Gimnázium falain is.

hirdetés

Április 21-e és 25-e között életre kelnek az árnyak Pécs belvárosában. A KaraKulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállításra többek között Indiából, Kínából, Indonéziából, Törökországból, Spanyolországból, Csehországból, Szlovákiából is érkeznek bábművészek, derült ki egy hétfői sajtótájékoztatón.

– Egy valóban rendhagyó és újszerű, az európai bábművészetben is egyedülálló kezdeményezésnek lesz helyszíne Pécs, a kultúra városa – hangsúlyozta Őri László, Pécs alpolgármestere. – A kelet és a nyugat bábművészei, árnyjáték-művészei találkoznak a városban, sok száz éves hagyományukat mutatják be a helyieknek és az ide látogató vendégeknek.

Őri László és Pilári Gábor mutatta be a fesztivált

Pilári Gábor, a fesztivál főszervezője elmondta, a különleges programsor megnyitója április 21-én kora este lesz a Széchenyi téren, ahol a dzsámira, a Nagy Lajos Gimnázium és a Nádor szálló falára is árnyjátékokat vetítenek majd.

A MárkusZínház művészeti vezetője azt is elmondta, 11 színházi előadás követi majd egymást, lesznek bemutatók a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében, a Művészetek Házában, a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor-termében és természetesen a Bóbita Bábszínházban is. Emellett a belváros több pontján hat kiállítás és hét kísérleti alkotás, szakmai program színesíti majd a kínálatot. A nagyközönség ezeket is felkeresheti, sőt ki is lehet próbálni, hogyan lehet mozgatni a bábokat. A kiállítások már a fesztivál kezdete előtt megnyílnak, az első március 31-én 17 órakor a Pécsi Galériában: itt az 500 éves török árnyjáték jelenét és múltját mutatják be.

A bábművészet jelentős ága az árnyjáték