Repül és motorozik a kerekesszékes pécsi nő

Az indulás előtti öröm (fotó: Baranya Megye Motorosai Facebook)

Szekeres Henriett egy veleszületett rendellenesség miatt kerekesszékben él, nyakától lefelé béna. A pécsi nő azonban mindenáron motorozni akart, és repülni, kitörni székéből és érezni a szabadságot. Álma nemrégiben egy példaértékű városi összefogásnak köszönhetően megvalósult!

hirdetés

Egy nem mindennapi pécsi összefogásnak köszönhetően életre szóló élményben lehetett része a születésétől fogva kerekesszékbe kényszerült Szekeres Henriettnek. Heni 45 éve él az Arthrogryposis multiplex congenita nevű ritka, veleszületett mozgásszervi rendellenességgel, csak fejét tudja mozgatni. Egy pécsi otthonban él, teljes ellátásra, gondozásra szorul. Betegsége olyannyira ritka, hogy állítólag – egyik orvosa szerint – egész Európában Heni az egyetlen, aki ebben az örökletes kórban szenved. Persze az, hogy „szenved”, csak egy kifejezés, az életvidám pécsi nő ugyanis kerekesszékhez kötött élete ellenére is keresi a kalandot, amit nemrég meg is talált!

Május 22-én pedig élete két fő vágya is teljesült: felülhetett egy motorra és vagány baranyai motorosokkal közösen vágott neki a Pécs-környéki tájnak, a szó szerint szelíd motorosok meglepték még egy sárkányrepülőzéssel is!

Heni itt még székében várja, hogy motorra szállhasson (fotó: Baranya Megye Motorosai Facebook)

De vajon hogyan jöhetett létre ez a Heni számára feledhetetlen nap? A nagy motorozás és repülés mögött egy szomorú történet áll.

– Egyik nap a szobatársam azzal ébresztett, hogy meghalt egy 29 éves közös ismerősünk. Ekkor jöttem rá, hogy az élet véges, és hogy addig nem akarok meghalni, amíg bizonyos dolgokat meg nem teszek. Bakancslistámon a motorozás az élen szerepel, a motorok iránt mindig is különösen vonzódtam, imádom őket, próbálok utánuk forgolódni, hogy lássam őket – mesélte Heni.

Felkészítik a nagy útra (fotó: Baranya Megye Motorosai Facebook)

Heni motorozni akart, érezni akarta a száguldás szabadságát, a sebességet, és ezért tett is. Vállára vette a Facebookot és megosztotta ismerőseivel vágyát, bejegyzése pedig gyorsan eljutott a Baranya Megye Motorosai nevű Facebook-csoportba és a Baranya Megyei Motorkerékpáros Polgárőr Egyesülethez is, akik egyből elkezdtek azon gondolkodni, hogy miként valósíthatják meg Heni álmát.

Az indulás előtti öröm (fotó: Baranya Megye Motorosai Facebook)

Vincze Tamás, a Baranya Megyei Motorkerékpáros Polgárőr Egyesület titkára elmondta, hogy a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miként fogják motorra ültetni a nyaktól lefelé lebénult nőt, aki magától nem tud kapaszkodni és helyezkedni a vasparipán.

– Hatalmas szervezkedésbe fogtak a pécsi motoros egyesületek és csapatok, a megoldást végül a baranyai mentők által beszerzett speciális hám jelentette. A gerincsérültek szállítására tervezett eszközből mindössze egy-két darab van az országban, ezért óriási köszönettel tartozunk az Országos Mentőszolgálatnak – fogalmazott Vincze Tamás.

Heni itt már a sárkányrepülőben várja a felszállást (fotó: Baranya Megye Motorosai Facebook)

Miután Henit a motorosok és a polgárőrök beöltöztették a szükséges védőfelszerelésekbe és székéből átrakták a motorra, a nagy menet megindult Malomvölgyből a Mecsekre, elmentek a Remeterétre, Abaligetre, Orfűre, majd végül Pogányban, a reptéren álltak meg.

Heni meghódította a levegőt is! (fotó: Baranya Megye Motorosai Facebook)

– Fogalmam sem volt, hogy miért álltunk meg a repülőtér hangárai előtt. Rámutattak egy sárkányrepülőre, én meg mondtam, hogy szép, de abba bele se gondoltam, hogy a motorozás után még repülhetek is. Beültettek a gépbe, ami egyébként a polgárőröké, és már szálltunk is Pécs felett. Odaföntről láttam, ahogy Tüskésréten wakeboardoznak! Eszméletlen élmény volt! – mesélte Heni, aki a nagy kaland után nem győzött hálálkodni mindazoknak, akik részt vettek annak megszervezésében.

Hirdetés