Ritkaság: megszépült egy pécsi templom

A megújult templombelső

Kívülről már régi fényében pompázik az 1700-as években épült az Irgalmas Rend temploma. A szerzetesrend két éve kezdte el az épület renoválását. Leverték a vakolatot, újra színezték a falakat, és a tetőszerkezetet is rendbe tették.

hirdetés
A templom orgonája az Angster Orgonagyárban készült.

A Széchenyi tér déli oldalán áll az Irgalmasok temploma. 1727-31 között a kapucinusok először a templomot, majd a rendházat építették fel. A rend feloszlatása után a betegápoló Irgalmas Rend kórházának építése kezdődött meg. Ekkor épült a templom mellé a patika, majd a kórház 1803-ban készült el, amit hetven év múlva kibővítettek. A templom orgonája a pécsi Angster Orgonagyárban készült. A falakon elhelyezett sírkövek arra utalnak, hogy a kriptában pécsiek nyugszanak.

Az 1800-as évek végén, az átépítés során eklektikus jellegű homlokzatot kapott a templom. Az épületet belülről 1908-ban restaurálták.

A szerzetesrend két éve renoválta a templomot, majd a belső tér felújítását öt hónappal ezelőtt kezdték. A rekonstrukciós munkák mellett azonban némileg át is alakították a teret. Egyedi és modern technológiával a két vakablakon keresztül is fényt juttatnak épületbe. A vakablakokat ledes fénypontokból álló táblával borították be, és ez elé teszik majd a festett üvegablakot. Ezenkívül restaurálták a freskókat, újravakolták a falakat, egyedi tervezésű csillárokat és lámpákat szereltek fel, amiket Székely Orsolya iparművész kifejezetten ebbe a templomba tervezte. Emellett az egész templomot bekamerázták.

A megújult templomot 2013. júniusában szentelik fel.

Morvai Imre templomigazgató elmondta: “Az új kamerarendszerrel könnyen lehet felvételeket készíteni. Az egész templomot be lehet látni ezentúl. Fölvehetik az énekkarokat, szentmiséket, vendégszereplőket és előadókat.”

A kamerarendszer biztonsági berendezésként is szolgál. A templom rekonstrukciója még nem teljes. A következő két évben a padlózatot és az oltárokat is szeretnék felújítani. A források azonban szűkösek: egy oltár renoválása ugyanis csaknem négymillió forintba kerül.

Advent utolsó vasárnapján már a templomban tartják a szentmiséket. A megújult épületet egyébként jövő júniusban, Morvai Imre Pio atya pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján szentelik majd fel.

  • MR Dr Puhr Franz-Ferenc

    Ifjukorom temploma. 60 ev ota–ha tehetem–benezek egy fohaszra. Kapcsolatom Hilarius atya rendfönöksege alatt megerösödött. Pio atyahoz különös kapcsolat füz az osztrak rendhaz vezetöin keresztül. A rend nehez eveiben-ahol tudtam segitettem, ezert is örömmel veszem, hogy a renovalas–a korhazi resz utan – befejezödik.
    Pio atya–tavasszal ujra meglatogatlak benneteket.
    Aldott karacsonyt es az Ur aldasat az ujevben kivan
    Feri