A semmiből épült fel a pécsi szerb ortodox kápolna

A semmiből épült

A magyarországi szerb ortodox közösség történetének egyik legnagyobb beruházásának végére került pont vasárnap Pécsett, felavatásra került ugyanis a Zrínyi utcai Szent Andronikosz és Junia kápolna és a hozzá tartozó harangtorony. Az eseményen részt vett többek között Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Nagy Csaba a Baranya megyei közgyűlés elnöke, Hoppál Péter államtitkár, és Őszentsége Irinej belgrádi pátriárka.

hirdetés
Uránia Mozi

Kevesebb, mint egy év elég volt az Értékes Pécs program keretében 90 millió forintból (melynek javát uniós források jelentik) kivitelezett pécsi szerb ortodox kápolna, és a hozzá tartozó harangtorony megépítéséhez.

A semmiből épült
A semmiből épült

Az impozáns épület nem csak a szerb ortodox közösség szent helyeként funkcionál, hisz a kápolna igazi turistalátványosság is, melyben nagy szerepet játszik az is, hogy a régi kápolna imaházában egy olyan szerb ortodox vallási értékeket bemutató kiállítás is nyílt, ahol több száz éves ikonosztázok láthatóak.

A kápolna belülről
A kápolna belülről

A kápolnát az ortodox egyház első számú vezetője, Őszentsége Irinej pátriárka áldotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a világ rossz dolgaival szemben a Pécsett épült kápolna nem csupán az imádság és a kereszténység szent helyévé vált, hanem a boldogság forrásává is, ahol minden hívő oltalomra lelhet.

"Történelmi esemény"
“Történelmi esemény”

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kápolna megépülése történelmi léptékű esemény, ugyanis hazánkban évszázadok óta nem került sor új templom építésére. Elmondta, hogy az Értékes Pécs program azt üzeni az országnak, hogy Pécs jól döntött, a kápolna felépítése ugyanis azt jelzi, hogy míg a világban a pusztulás uralkodik, addig Pécs és Magyarország értéket teremt.

"Sokat jelent a kápolna a vallási közösségnek"
“Sokat jelent a kápolna a vallási közösségnek”

Ezután Páva Zsolt mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy, a beruházás elsősorban a szerb ortodox hívőket szolgálja, de a régi kápolnában létrejövő szerb egyházművészeti regionális gyűjtemény fontos turisztikai értéket is létrehoz. A polgármester is kiemelte az esemény történelmi jelentőségét – azt, hogy pátriárka Pécsre még soha nem látogatott el. Hangsúlyozta, hogy a kápolna felavatása rendkívüli összetartó erőt nyújt a pécsi szerbek számára, és megerősíti a szerb ortodox vallási közösséget is. Végezetül hozzátette, hogy a kápolna a városban zajló egyházi épületek felújításainak sorából is kiemelkedik, hisz az a semmiből épült, a város és a szerb ortodox közösség összefogásával.

"A kultúrák együtt élnek Pécsett"
“A kultúrák együtt élnek Pécsett”

Nagy Csaba megyei elnök köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a kápolna avatásával egy időben átadott kiállításon látható baranyai szerb kulturális értékek és ikonosztázok üzenete az, hogy Pécsett és Baranyában a kultúrák és vallási közösségek képesek egymás mellett élni.