Soha nem látott színes képek az egykorvolt Baranyából!

ca. January 1930, Mohacs, Hungary --- Poor peasant women sell their provisions at the local market --- Image by © Hans Hildenbrand/National Geographic Society/Corbis

Különleges színes fényképek kerültek nyilvánosságra a harmincas évek Magyarországáról, vannak köztük baranyai felvételek is. A színes képek még az 50-es években is ritkának számítottak, néhányat mutatunk közülük. De készült egy különleges filmfelvétel is.

hirdetés

A Vintage.es portál hozott nyilvánosságra néhány különleges fényképet, amelyek a két világháború közötti Magyarországot mutatják be. A felvételeken úgymond a klasszikus témák szerepelnek: a budai vár, a puszta, ugyanakkor van néhány baranyai felvétel, amelyen mohácsi asszonyok láthatóak a piacon.

A képeket egy német fotós, Hans Hildebrand készítette a 30-as években, itt tekinthetőek meg további felvételei a Horthy-korszak Magyarországáról.

Az, hogy a színes képek ebben a korban mennyire ritkának számítottak, jól mutatja, hogy a Fortepan online fotóarchívum is alig-alig tud mutatni ebből az időszakból ilyen felvételeket Pécsről, Baranyából. Szerencsére pár darab azért akad, ahol nem fekete-fehérben nézhetjük meg, milyen is volt a város akkoriban. Az első képet a Kikelet Szállóról találhatjuk 1942-ből.

Ilyen volt a szálló (Forrás: Fortepan)
Bordy Bella színésznő a szálló éttermében (Forrás: Fortepan)
Nem túl jó minőségű már, de ez is színesben készült (Forrás: Fortepan)

És itt ugrunk egyet az időben, ugyanis a következő színes felvétel már 1957-ből való, látszik is rajta, hogy nagyot változott a világ:

A Bem, ma Irgalmasok utcáján 1957-ben (Forrás: Fortepan)

Az ötvenes években már több színes felvétel készült a városról, bár a fekete-fehérek azért túlsúlyban voltak. Egy nem megszokott nézet a Széchenyi tér északi részéről:

Még lovas kocsi áll a téren (Forrás: Fortepan)

De a harmincas években egy ikonikus film is készült Pécsről, amelyet utólag színesítettek, és már rongyosra nézték a legnagyobb videómegosztó portálon:

hirdetés