Sörtitkok a pécsi mestertől

Minden felelősség az övé, ha a sör nem lesz az igazi, ezért nemcsak kóstolgatnia kell, de a teljes gyártási folyamatot is kezében kell tartania a Pécsi Sörfőzde sörmesterének. Szögedi László Bőcsön tanulta ki a szakmát, és számára a fogyasztó igénye szent és sérthetetlen. Vele beszélgettünk.

hirdetés

Csörgő-zörgő sörösüvegek, egy másodperc alatt három teli palack, tisztaság és rend a palackozóüzemben, árpamaláta, komló illata a főzőházban, szorgos hangyák módjára dolgozó emberek. Ilyen környezetben tevékenykedik a pécsi sör minőségének legfőbb felelőse, Szögedi László sörmester.

– Önnek van a legjobb munkája, egész nap csak sörözik…
– Ki kell ábrándítsam férfitársaimat. A munkámnak csak egy kis része szól a kóstolásról, s akkor is csak éppen az ízélmény, a minőség kontrollálása végett veszek a számba az italból, ráadásul csak hetente egyszer kóstolom végig kollégáimmal az összes terméket. Ekkor sem leszünk viszont pityókásak. A vizet viszont mindennap megkóstolom, az ugyanis a sör legfontosabb alapanyaga; abban nem lehet semmi kivetnivaló.

– Mi a napi rutin?  
– A teljes gyártási folyamatot kell felügyelnem onnantól kezdve, hogy az alapanyagokat tesztelem a partnereinknél, hogy az összetevők, például az árpa, a maláta, a komló, a tejsav beérkezik a főzdébe. Kémiai, biológiai, érzékszervi vizsgálatokat hajtok végre kollégáimmal.

– Van titka a sörivásnak? 
– Először is ha tehetjük, csapolva igyuk a sört, ugyanis ebben a formájában kapjuk a legzamatosabb, leginkább telt ízeket, s ebben az esetben a legjobb a szén-dioxid aránya is. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor is mindenképpen keverés nélkül, tisztán fogyasszuk; ne töltögessünk mellé pálinkát, vodkát vagy bármi mást. Ha csak palackozottat vagy dobozosat tudunk magunkhoz venni, egyrészt 10-11 fokon igyuk, s ne töltsük ki az egész üveggel egyszerre – kivéve a búzasört. Az első korty szóljon az ízekről, élvezzük, merüljünk el az ízek harmóniájában.

– Van kedvenc söre? 
– A Szalon világos, a barna, a Pécsi Sör és az Ottakringer európai viszonylatban is megállja a helyét, a barna vakteszteken folyamatosan az élmezőnyben végez, s nekem is ez a típus a kedvencem. Ezzel együtt nem kerül ki rossz termék a kezeink közül, mindegyikre más miatt vagyunk büszkék. Az ünnep közeledtével egy igazi kuriózum, a Három Királyok is kapható lesz.

– Egyesek szerint szentségtörés, hogy megjelentek az üdítővel kevert sörök. Olyan, mint a vbk…
– A sörgyáraknak muszáj a fogyasztói igényekre reagálniuk, azaz olyan italokat kell előállítanunk, amelyekre kereslet van. A zéró tolerancia miatt egyre többen választják a kevert italokat, ugyanis ezek csökkentett alkoholtartalmúak. Jómagam a pilseni típusú söröket és a barnát szeretem, legyen elég ennyi…

– Iszik más alkoholt is a sörön kívül?
– A villányi, szekszárdi vörösbor a kedvencem. A pálinkából pedig az igazi, jó magyar ötven fok körüli, cukrozatlan, eredeti párlatokat kedvelem.

  • kiss

    Sajnos én hullámzónak érzem a minőséget. Pécsiként biztos hogy a mienket innám ha folyamatosan jó lenne. Bocsánat nem kritizálok csak a véleményemet irom le.