Számtalan pécsi kapott kitüntetést!

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adtak át. Íme akikre pécsiként büszkék lehetünk!

hirdetés

Kossuth-díjat kapott:

Kamp Salamon

Karnyagy, a Lutheránia Ének- és Zenekar Liszt Ferenc-díjas karnagya, a Magyar Bach Társaság alapítója és elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszékének egyetemi tanára. A klasszikus repertoár, főként a barokk zene és Johann Sebastian Bach életművének széles körű megismertetése mellett az egyházi kantáták és a kortárs művek megszólaltatására is nagy hangsúlyt fektető karnagyi és művészeti vezetői munkája, valamint értékes zenepedagógusi tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

Pécsett diplomázott a Janus Pannonius Tudományegyetem ének-zene és népművelés szakán. Számos nagy pécsi kórusban énekelt, zeneelméletet és karvezetést tanított a PTE Művészeti Karán, a Pécsi Egyetemi Kórus karnagya volt.

Széchenyi-díjat kapott:

Dóczi Tamás Péter

Orvos, idegsebész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Idegsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, az MTA-PTE Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoport vezetője részére magas színvonalon, lelkiismeretesen végzett sebészorvosi tevékenysége mellett az idegsebészeti betegségek gyógyítása, az agyi térfogatszabályozás és agyödéma kutatásában elért kiemelkedő eredményei, valamint a modellértékű pécsi idegsebészeti centrum és klinikai idegtudományi képalkotó konzorcium megalapítása és vezetése során folytatott meghatározó és eredményes munkája elismeréseként.

Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át:

Hamar Zsolt

Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a pécsi Pannon Filharmonikusok volt karmestere.

Kocsár Balázs

Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott:

Dr. Nagy Lajos

Orvos, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézetének egyetemi tanára.

Thomka Beáta

Széchenyi- és József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének tanára, az egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának alapítója és vezetője.

Dr. Ung Ferenc

1956-os szabadságharcos, a forradalom idején pécsi orvostanhallgató.

Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott:

Dr. Bachmann Bálint

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja.

Jobbágy Valér

Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Szekszárdi Madrigálkórus, a Schola Cantorum Sopianensis és a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusának vezetője.

Dr. Mangel László Csaba

Orvos, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke, a Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvosi Kar és Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatója, egyetemi docense.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott:

Dr. Heidl György

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Filozófia és Művészetelméleti Intézet Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

 

Gratulálunk nekik!