Százmilliókat hoz a kórusfesztivál

cantat6

hirdetés

A világ egyik legnagyobb kulturális eseményének lesz a helyszíne Pécs szinte pontosan egy esztendő múlva. A közel 4000 aktív résztvevőt vonzó kórustalálkozó turisták további ezreit jelentheti Pécsnek és akár félmilliárd forintos bevételhez is juttathatja a turizmusból élőket.

Javában zajlanak már a jövő nyáron – július 24. és augusztus 2. között – esedékes Europa Cantat előkészületei. A nemzetközi kórusszövetségnél Pécs két esztendeje nyerte el a rendezés jogát, s biztosíthatja a feltételeket, hogy tíz napon át itt találkozhasson a világ kórusainak krémje. Nem pusztán szakmai rendezvények lesznek ugyanakkor: az egész város felpezsdül, nem utolsósorban az idegenforgalomban érdekelt vállalkozások is jól járnak majd.

Pécsi szállásadók például azt mondták lapunknak, hogy legutóbb az EKF idején fordult elő, hogy már egy évvel az események előtt voltak foglalásaik egy adott időszakra. Most több hotelben is elkeltek már az első szobák jövő év júliusának utolsó hetére.

– A kórusvilág legnagyobb rendezvényéről van szó, amelyet csak háromévente tartanak meg, emiatt a világ legnagyobb kulturális fesztiváljai között tartják számon. Pécsre közel négyezer kórustagot várunk, az összes földrész képviselteti majd magát USA-tól Japánig, Norvégiától Ausztráliáig. Családtagok, turisták ennél is többen érkeznek majd, miközben a pécsiek is szerepet kapnak a tíz nap alatt – mondta Hoppál Péter, kulturális ügyekért felelős államtitkár lapunknak.

2010-ben is volt egy kisebb cantat Pécsen, ezért is kapta meg 2015-re a rendezői jogot a város
2010-ben is volt egy kisebb találkozó

Szerinte a kulturális főváros után ez lesz a legnagyobb kulturális esemény a városban, s alkalmas lesz arra, hogy a művészeti világ ismét Pécsre figyeljen. – Ez jó a helyi gazdaságnak, jó a kulturális iparnak, jó a turizmusnak, alkalmas újabb munkahelyek létesítésére és a korábbiak megőrzésére – jelentette ki Hoppál.

Pécsi szállásadók például azt mondták lapunknak, hogy legutóbb az EKF idején fordult elő, hogy már egy évvel az események előtt voltak foglalásaik egy adott időszakra. Most több hotelben is elkeltek már az első szobák jövő év júliusának utolsó hetére.

A város és az állam is mélyen a zsebébe nyúl ugyanakkor, hiszen fele-fele arányban állják a rendezvény megszervezéséhez szükséges 300 millió forintot. Hoppál szerint a pénzt visszahozza a fesztivál, erre számítások is vannak.

– Torinó 2012-ben rendezhette meg a fesztivált, ott a költségek másfélszerese jött be állami és helyi adóbevételek formájában. Pécsen abban is bízunk, hogy mintegy 400-500 millió forintos bevételük származik a városban szolgáltató éttermesek, szállodások, múzeumok, kulturális létesítmények is – mondta Hoppál Péter.

Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy, a Cantat egyik szervezője úgy vélekedik, hogy a 2015-ös Cantatot nagyrészt a 2010-es Pécs Cantat sikere miatt és az 1988-as Europa Cantat miatt kapta meg Pécs. nem utolsósorban kóruséletben mindig is betöltött komoly szerepe miatt érdemelte ki a város a jogot.

A rendező Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezetnek egyébként ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.

[box title=”Hogyan is folyik?” box_color=”#be3232″]A Cantat nyitott, mindenféle versengést nélkülöző fesztivál, programjának alapja a műhelymunka, amelyben a világ minden tájáról érkező énekesek együtt tanulnak be műveket egy elismert karnagy irányításával, közös felkészülésüket pedig záró koncerten mutatják be. Pécs lakói és az ide érkező turisták, valamint az idelátogató turisták is csatlakozhatnak majd a fesztiválhoz a résztvevő kórusok és meghívott sztárfellépők délutáni és esti koncertjein, a Dóm téren esténként rendezett Közös Énekléseken, valamint a további kiegészítő folklór- és gasztronómiai programokon keresztül.[/box]