Szélturbina pörög a kertvárosi panel tetején!

Olyan újítást dobtak be a kertvárosiak, amivel példaértékűvé váltak. A Krisztina téri tízemeletes lakói ugyanis úgy döntöttek, nem napelemet, hanem szélturbinát vásárolnak. A szél ereje nem is akármennyi energiát és pénzt termel nekik.

Sokan bosszankodnak, ha huzatos a lakásuk és a szél állandóan csapkodja az ablakokat. A kertvárosiak viszont úgy döntöttek, nem mérgelődnek, hanem a szelet a hasznukra fordítják. A 6 méter magas turbina eddig csak cégek és önkormányzatok figyelmét keltette fel.

Az országban elsőként Pécsett mertek belevágni a panelre szerelt szélerőműbe a lakók!

– Egy éve építették fel a tízemeletes tetejére azt a forgógenerátort, amelynek most fejeződött be a tesztüzeme. Az elmúlt időszak eredményei alapján lehet, hogy bővítik a minierőművet, mert annyi áramot tud termelni a háznak, hogy megérné a fejlesztés – árulta el Balatoni Árpád, a Kertvárosi Lakásszövetkezet elnöke.

A napot nem tudták volna ennyire jól hasznosítani, így gondoltak egy nagyot és szélkereket tettek a tízemeletes tetejére

– A ház lakói először napelemet szerettek volna, de az épület tájolása és a szabad tetőfelület miatt nem lehetett jól elhelyezni a napelemeket. A szándékos rongálás lehetősége is nagy volt. Szerencsére rátaláltunk erre, aminek karbantartása is jóval olcsóbb és könnyebb – vázolja a turbina előnyeit Balatoni Árpád.

Balatoni hozzátette: a megtérülési időszak is jóval kedvezőbb, mint a napelemnél. A szakértők azt mondják, 8-10 éven belül visszajön a “szélkerék” ára, utána pedig a hasznot hozza a háznak.

A “szélkerék” olyan megújuló energiaforrás, mint a napenergia, azonban hazánkban még nem elterjedt, hogy házak tetejére is kiteszik az erőművet. A szerkezetnek a szélerősségtől függően változik a teljesítménye, de ennek a pécsi panelnek bőven fedezi a lift és a közös helyiségek villanyszámláját. Ha pedig többletet termel, akkor azt az áramszolgáltató felvásárolja, így pénzhez is jutnak. 

Szinte mindig mozog, sőt!

A különleges építmény egyébként szinte mindig mozgásban van. Ezt a mozgást az úgynevezett inverter alakítja át villamosenergiává.

– A nap 24 órájából 18-ban biztosan mozgásban van, de a nagy viharokban túl is pörög. Ezért most a ház egy nagyobb teljesítményű eszköz beszerzésének lehetőségét fontolgatja – mondta Balatoni.

Balatoni Árpád ültette a bogarat a lakók fülébe: kell a szélerőmű

A szélerőművet egyébként egy kaposvári cég szerelte fel a pécsi tízemeletes tetejére. De mivel annyira új keletű a lakótelepi szélerőmű, nem is számítottak ilyen jó eredményekre.

A szelet még a házban árammá alakítják, amivel aztán a liftet és a villanyt üzemeltetik

3 millió forintba került

A Krisztina téri házban 42 lakás gazdálkodta ki a szélerőmű árát, ami 3 millió forint volt. De ha minden jól megy, akkor 8 éven belül visszahozza az árát, sőt pénzt is hozhat a lakóknak a különleges szerkezet.

 

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Ez azt jelenti, hogy a városvezetés pályázik arra, hogy minél több ház tetejére kerüljön ilyen turbina? Gondolom nem… nehogy jó legyen.
    Az ötlet egyébként példás, gratulálok hozzá.

Comments are closed.