Sajnos azonban a csillaglesben megzavarhat minket a holdfény, óránként 4-6 meteornál többre ne számítsunk!

Az ismert Leonidák meteorraj a 55P/Tempel-Tuttle üstökös tagja, 33 évente a Nap közelében járva óriási parádéval, a rajok közül a leglátványosabb programmal várja az érdeklődőket, mikor akár több ezer hullócsillagot is megcsodálhatunk az Időkép szerint.

A Leonidák maximuma idén november 17-18-a éjjelre esik.

A közbülső időkben egyébként sokkal „gyengébb” az esemény, ráadásul most a majdnem telihold tovább rontja az élményt, óránként 5-6 meteornál többet nem fogunk látni (erős holdfény nélkül is csak 10-15 meteort látnánk hajnal előtt) – hívja fel a figyelmet a National Geographic.

A telihold fénye bezavarhat!

Mivel az Oroszlán csillagkép fejénél lévő radiáns este 11 felé kel csak, ezért a rajt is inkább a hajnal előtti órákban figyeljük, a holdfény ellenére néhány fényes, gyors meteort megpillanthatunk – írja a lap.

Jelentősebb Leonidák-aktivitás majd 2031-ben figyelhető meg, igazi nagy kitörésre pedig csak 2099-ben kerül sor.

Egyéb novemberi égi csodák

  • November 19-én telihold ragyogja be az éjszakát. (Észak-Amerika, az orosz sarkvidék és a Csendes-óceán területén részleges fogyatkozásként lesz látható.)
  • Két halvány üstökös, Csuri és Leonard is feltűnik.
  • A hónap második felében fölöttünk jár a Nemzetközi Űrállomás, jól megfigyelhető átvonulásai lesznek a kora esti órákban – foglalta össze a National Geographic.

További részletek a cikkben olvashatók.