Meghívta borozni, majd fejbe verte, később orron és szíven lőtte a vokányi fiatalember azt a nála kétszer idősebb férfit, aki vélhetően szerelmét szerette volna elcsábítani. Az 1947-ben, valószínűleg felbujtásra elkövetett gyilkosság érdekessége, hogy előbb mindent beismert, később mindent letagadott az elkövető.

1947. augusztus 24-én vérbefagyva találtak rá agyonverve Fazekas Imre, 56 éves gazdálkodóra. A nyomozás szálai Andics János 24 éves helyi lakoshoz vezettek, aki letartóztatása után beismerő vallomást tett.

Koros, de kapós asszony, fiatal és idős udvarlók

A faluban élő 45 éves Schmidtfeld Lénárdné férje még 1938-ban, a háború előtt Amerikába emigrált, azóta pedig semmi hír nem érkezett felőle. A nő a faluban egy éve egy háztartásban élt már Andics Jánossal, mikor panaszkodni kezdett neki, hogy „Fazekas bácsi” kerülgeti, ajánlatokat tesz neki. Megoldásként arra biztatta Andicsot, hogy nemes egyszerűséggel végezzen vele.

A falubeliek elmondása szerint Schmidtfeldné egy igen furcsa személyiség volt, aki teljesen hatása alá vonta a nála 21 évvel fiatalabb Andicsot. A korabeli beszámoló szerint az „alacsony termetű, koránál idősebbnek látszó nő” bűvkörében élő fiatalt nem volt nehéz rávennie a gyilkosságra.

A gyilkosság

Az ominózus napon a munka végeztével Andics meglátogatta présházában Fazekast, egy pohár bor társaságában felelősségre vonta a férfit, miért udvarol élettársának. Szó szót követett, a két férfi egyre indulatosabb lett, Andics pedig egyszer csak felpattant, a magával hozott karóval fejbe vágta a férfit, majd elhagyta a helyszínt. Félóra múlva tért vissza, és mivel akkor még élt a férfi, egy kölcsönkért pisztollyal annak orrlyukába lőtt.

Kétszer húzta meg a ravaszt a fiatal férfi

Később segítségül hívta pécsbányatelepi ismerősét, a húszéves Werner Gergelyt, vele együtt Fazekas hulláját a présháztól mintegy 300 méterre elvitte az országút mellé, de előtte – biztos, ami biztos – belelőtt még egyszer a fegyverrel.

Hosszas tárgyalások és az ítélet

Schmidtfeldné, Andics és Werner a történteket mind bevallották a rendőri kihallgatás során, az 1948 februárjában történt első tárgyaláson viszont mindent letagadtak. A többi tanú és a rokonok is sorra visszavonták korábban tett nyilatkozataikat és mentegetni próbálták a három vádlottat. Végül elsőnek Werner Gergely tört meg, aki ellen munkatársa tanúskodott; neki ugyanis a fiú a gyilkosság másnapján mindent elmesélt. Végül ezt megtette a tárgyaláson is, később ő szabadlábon távozhatott, a másik két vádlott letartóztatásban maradt.

Tíz évet kapott a vokányi gyilkos

A második, törvényszéki tárgyaláson már mindketten vallottak, Andics azzal védekezett, hogy féltékeny volt az asszonyra, szerelemféltésből ölt. Végül szándékos emberölés bűntette miatt tíz év börtönt, Werner bűnpártolás miatt két hónap börtönt kapott. Schmidtfeldnét felmentették és szabadlábra helyezték.

Forrás: Dunántúli Napló Archívum

Hirdetés