Szívvel-lélekkel és barátsággal: a békéről üzen a pécsi és a wrocławi zenekar

A közelünkben zajló, az egész világot megrázó háború nem hagyható szó nélkül, illetve zene nélkül: a Pannon Filharmonikusok és a Wrocławi Filharmonikus Zenekar együttműködése szavak nélkül üzen a békéről és az értékekről. A pécsi zenekar március 24-én a Kodály Központban mutatja be Szívvel-lélekkel című hangversenyét, másnap a budapesti közönség élvezheti a zenekar műsorát, illetve határokon átívelő munkásságuk állomásaként vendégjátékukat a wrocławi közönség 27-én hallgathatja meg. A lengyel társulattal Barátsággal című koncertjükön Pécsett április 28-án találkozhatunk.

Mint írja lapunkhoz eljuttatott programajánlójában a PFZ, az izgalmas sorozatban a zenekar kitűnő partnere Balog József Lajtha-, és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, akit évek óta tartó, szoros szakmai kapcsolat fűz a pécsiekhez. 2007-ben a Liszt-verseny döntőjében játszott először a társulattal, az eltelt években a nemzetközi zenei világ elismert muzsikusává érett, közben a Pannon Filharmonikusok is nagyívű pályát járt be. Brahms szimfóniaszerű gyönyörű és kihívóan virtuóz II. (B-dúr) zongoraversenyének bemutatására szövetkeztek ez alkalommal.

Érdekesség, hogy a művet az alkotó 48 évesen komponálta, és az ősbemutató szólistája maga a szerző volt!

A zongoraszóló mellett szép számmal adott szólókat a zenekar hangszereinek is, így a versenymű valóságos dialógus az egyes hangszerek között.

Balog József játéka kihagyhatatlan élmény!

Bogányi Tibor karmester vezényletével az est során elhangzik továbbá a késő romantikus Giuseppe Martucci végtelenbe néző Gesz-dúr noktürnje, majd az idillt Bartók Béla rendkívül progresszív A csodálatos mandarinja követi, amelyben minden profánság ellenére a szerelem és az emberi érzelmek erejét hirdeti – valóban szívvel-lélekkel kell befogadni ezt a művet!

Bogányi Tibor vezető karmester dirigál majd

A március 25-i koncert közönsége továbbá azokkal a parfümkülönlegességekkel is megismerkedhet, amelyeket Bálint Csaba parfümőr készített a Pannon Filharmonikusok felkérésére. Az exkluzív, sorszámozott, és az illatkreátor által dedikált parfümöket a Müpa könyvesboltjában lehet megvásárolni.

A határokon átívelő kulturális együttműködésekről

Példaértékű a kapcsolat, amelyet a Pannon Filharmonikusok a Wrocławi Filharmonikus Zenekarral, Lengyelország egyik vezető zenekarával indított el. Számos párhuzamot mutat a két zenekar tevékenysége, története és műsorpolitikája. A lengyelek repertoárjában is fontos helyet foglal el a kortárs művek színpadra vitele a klasszikus zeneirodalom mellett, fellépnek Európa legrangosabb hangversenytermeiben, modern és élvonalbeli a koncerttermük, emellett nagy hangsúlyt fektetnek az oktató-nevelő munkára is.

„Lengyel, magyar, két jó barát” – tartja a mondás, a két zenekar közötti együttműködés, barátság évekre tekint vissza, és tartják életben másokkal együtt Európában a minőségi zenét – zárul a PFZ közleménye.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Hirdetés