Megmentik az Apolló Mozit

Ki megy, ki marad?

Az önkormányzat utolsó közgyűlését tartja a nyári szünet előtt. A képviselők az Apolló Moziról, új közterületi rendeletről is tárgyalnak, de a Zsolnay-gyár is szóba kerül a mai ülésen.

hirdetés

Frissítve (15:40) – Zártak a képviselők

A közgyűlés kisebb fajsúlyú napirendi pontok után befejezte a munkát. Legközelebb szeptemberben találkoznak a városatyák.

Frissítve (15:21) – Megmentik az Apolló Mozit

Még május végén döntött úgy a filmszínházat működtető Cirko Film – Másképp Alapítvány kuratóriuma, hogy beszünteti a működést.

Nagy Csaba alpolgármester szerint a nagy hagyományokkal bíró intézmény megmentése politikai oldaltól függetlenül nagyon fontos. Elmondta, ennek érdekében egy alapítványt hoznak létre a város közreműködésével, aminek az lesz a célja, hogy átvegye a mozi működtetését. Nagy elmondta,  Hoppál Péter új kulturális államtitkár arról biztosította a várost, hogy a tárca is támogatja majd az átállást és az elszámolást a Cirko Film alapítvánnyal, miután a digitális vetítőgép vásárlásához komoly önerőt biztosított a korábbi üzemeltető.

Frissítve (14:58) –  Közlekedési fejlesztések a napirenden

Két közösségfejlesztéssel kapcsolatos tanulmányról döntöttek, amelyek meghatározhatják a tömegközlekedés jövőjét Pécsen. Nagy Csaba alpolgármester szerint a tanulmányok összesen 10 milliárd forintnyi fejlesztési elképzelést elemeznek, bemutatják, hogyan jöhet létre egy közösségi közlekedési csomópont, valamint miként van mód arra, hogy nagyon komoly fejlesztést hajtsanak végre buszközlekedés terén.  Az, hogy ezekből az elképzelésekből mi valósul meg, függ a pályázati lehetőségektől, s attól, hogy az Európai Unió mire ad lehetőséget – tette hozzá.

– A pécsi villamos két pesti metrómegálló között van – mondta Kóbor József LMP-s képviselő arról, hogy már évek óta napirenden van a közösségi közlekedés fejlesztése, de pénz a más városokba vándorolt eddig. Egyébként az ellenzéki képviselők azt kifogásolták, hogy a több ezer oldalas anyagok ismerete nélkül nem tudnak dönteni a kérdésről.

 

Frissítve (13:20) –  Újabb lakásokat adnak a bérlőknek

Az önkormányzat ismét újabb lakásokat adott el azoknak a bérlőknek, akik jelezték vételi szándékukat az otthonukra.

Frissítve (13:00) – Bringára pattannak a felügyelők

Kerékpáros közteresek lesznek, emiatt négy fővel megemelték a közterület-felügyelet létszámát. A közgyűlés egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

Frissítve (12:54) – Korszerűsítik a pécsi közvilágítást

A korszerűtlen és nagyfogyasztású fényforrásokat szeretnék lecserélni LED-lámpákra. Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hazánkban mindössze 2 milliárd forint pályázati forrás volt erre korábban, Pécsnek ezért magának kell kézbe vennie a kérdést. A célra egymilliárd forint hitelt vennének fel, de 7-8 év alatt megtérülhet a beruházás. Megjegyezte azonban, bíznak abban, hogy a jövőben több pályázati forrást tudnak elérni erre a célra.

Meixner András (MSZP) megjegyezte, fontos a fejlesztés, ám miután egymilliárdos hitelről van szó, ezt nagyon meg kell fontolni.

Frissítve (12:40) – Vizsgálják a Zsolnayt

Mikes Éva szerint az ügyben már összehívták a FEB ülést jövő hétre, és megerősítette, amit korábban írtunk, miszerint valóban megtörtént a védjegyek levédése.

Hozzátette: a befektetővel megkötött szindikátusi szerződést sérti a többségi tulajdonosok eljárása, a védjegyoltalomnak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra birtokában kell lennie. Páva Zsolt polgármester szerint amennyiben kiderül a jogsértés, akkor további jogi lépést is tehetnek a hatóságokat is bevonva. Hozzátette: levélben és személyes találkozón is jelezte a rosszallását az ügyben és kérte a védjegyoltalom visszaadását a Zsolnaynak, ezt erősítheti meg a közgyűlési határozat is.

Az MSZP-s Meixner András szerint a gyártulajdonosok feltehetően rosszhiszeműen jártak el és a városnak vissza kell szereznie a jogos tulajdonát.

A határozatot egyhangúlag fogadták el.

Frissítve (12:27) – Lesz vizsgálat?

Most jön a döntés a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t érintő vizsgálatról. Páva Zsolt, pécsi polgármester szerint ennek előzménye az, hogy a gyár többségi tulajdonosa a Zsolnay védjegyeit levédette a saját cégük számára. Szerinte az együttműködést erősítenie kell a két fő részvényeseknek, a városnak és a magántulajdonosoknak. Mikes Éva, a gyár felügyelőbizottságának elnöke is felszólal.

Frissítve (11:50) – Nem kell a rendelet 

Nem fogadták el a rendeletet, miután 14 igen szavazat volt, a rendeletalkotáshoz viszont minősített többség kellett volna.

Frissítve (11:21) – Vita a hajléktalanok tiltásáról

A törvény szerint a helyi önkormányzat rendeletében kijelölheti a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében a közterület azon meghatározott részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. Az önkormányzat most rendeletben tiltaná ki a hajléktalanokat a belvárosból.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint a rendeletben zavaró, hogy csak egy bizonyos területről, a belvárosból tiltaná ki őket. Miközben a nagy népsűrűséggel rendelkező városrészekről közegészségügyi okok miatt éppúgy ki lehetne tiltani őket az ott lakók védelme érdekében. El kell fogadni, hogy a szerencsétlen sorsú embereken segíteni kell, de azt nem kell megengedni, hogy bárhol a városban zavarják a pécsieket. Komoly vitát generált a kérdés.

Kővári János (ÖPE) úgy vélekedik, nem oldódik meg azzal a probléma, hogyha nem a pécsiek, hanem turisták fejével gondolkodik a rendelet. Megelőzésre kellene hangsúlyt fektetni és arra, hogy ne csak konzerválják az élethelyzetüket, hanem rehabilitálják őket. Az ÖPE szerint csak szőnyeg alá söprik a problémát, ezért nem is támogatják.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt is hasonlóképpen vélekedett a kérdésről, szerinte is csupán a turisták elől akarják eltüntetni a kérdést, a teljes hajléktalan problémát generálisan kell kezelni. Schmuck Roland (MSZP) úgy látja, nem tudja miként tarthatják be a rendeletet, mert nem tudni, mi számít “életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodásnak”.

Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) felidézte a törvényt, amely a világörökségi helyszíneket védi, a törvényalkotó szándéka az volt, hogy védjék a kiemelt kulturális értékeket, ezért van szükség erre a rendeletre. Szerinte nem általánosíthatóak a hajléktalanok, hiszen igen eltérő emberekről van szó, sokan ma is tiszteletben tartják az íratlan szabályokat, de vannak, akik szabados életmódot folytatnak. Moór Eszter (Fidesz-KDNP) elmondta, a rendeletet ki kívánják terjeszteni többek között Uránváros egyes részeire, a Diana térre, az Indóház térre, a Rókus sétányra, a Köztársaság térre, valamint az EKF-ben felhúzott új közterekre. Nem kitiltásról van szó, mondta, hiszen éppúgy használhatják a hajléktalanok is ezeket a területeket a rendeltetésüknek megfelelően.

Korábban írtuk – Új arcok

A pécsi közgyűlésen új arcként ott van Gazdag István, aki a Tóth Bertalan MSZP-s képviselő helyére ülhetett be szocialisták közé. Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) szintén távozik a pécsi teremből, miután ő a kulturális államtitkári posztot töltheti be a kabinetben.