Táblát avattak a pécsi férfi tiszteletére, aki egész életében a temető megszépítésén fáradozott

Az elmúlt hónapok során nagy munkák zajlottak a Pécsi Köztemetőben: megújult a kőműves és virágkötészeti műhelyt magába foglaló műemlék jellegű épület a Biokom Nkft. szakembereinek segítségével. Ma pedig felavatták a tömböt, és a Divják-táblát a temető egykori dolgozójának tiszteletére.

hirdetés
Uránia Mozi

A Nagyárpádi út felőli temetői bejárathoz közel eső építményt sokan csak „salétromosként” ismerték, mivel a régi időkben speciális ravatalozóként működött.

Mint azt a Biokom szervezési vezetője, Rácz Henriett elmondta az avatóeseményen, azért nevezték így a ravatalozót, mivel a járványsújtotta időkben salétrommal öntötték le a koporsókat.

A járványban elhunytaktól tehát egykor itt lehetett „biztonságos” körülmények között elköszönni: a ravatalt és a búcsúzókat egy kazettás üvegfallal választották el egymástól, így is megelőzve az esetleges fertőzést. Ez a gyakorlat a pécsi temető 1904-es megnyitásától egészen a második világháború végéig, nagyjából 1945-ig tartott.

A fal ma is megvan és megtekinthető.

A jelenleg műhelyként működő épület egyébként két temetői főútvonal mentén helyezkedik el. Divják útnak nevezik az északról délre húzódó széles utat. Nevét Divják Mihály (1936–2020) után kapta, aki a Baranya Megyei Temetkezési Vállalat kőművese volt 1961 és 1996 között, és a most megszépült épületben dolgozott, továbbá komoly szerepet vállalt a sírkert mai arculatának kialakításában.

Az úton található síremlékek java részét, 90 százalékát ő készítette.

Tavaly bekövetkezett halála után családja kezdeményezte, hogy emlékére egy tábla kerüljön fel szeretett műhelye falára.

A megújult épület és az emléktábla avatására pedig rokonok, barátok, munkatársak jelenlétében került sor délután a pécsi temetőben.

A gránitfelirat a Divják család adománya.


Új kereszt került a vasasi temetőbe

A pécs-vasasi peremtemtőben évek óta állt egy homokkő feszület a sírok között, ami az időjárás miatt sajnos a hosszú évtizedek alatt tönkrement, korrodálódott.

Ilyen volt a régi kereszt

Egy pécsi ügyvéd, dr. Bilonka Béla és családja vállalták, hogy egy teljesen új gránit keresztet állíttatnának saját költségükön a régi feszület helyett – számolt be a kezdeményezésről a Biokom.

A kereszt elkészült, Nagy Norbert plébános áldotta meg.