Középkorból jön a találmány

Nem vitás, az egyik legkülönlegesebb szakma lehet az övé, hiszen idehaza is nagyon kevesen foglalkozhatnak azzal, hogy milyen legyen tökéletes természetes szájvíz. Bencze Bálint a cél érdekében évszázados tudásnak járt utána. 

hirdetés

A huszonéves Bencze Bálint 2012-ben végzett az Általános Orvostudományi Karon fogorvosként, majd egyből jelentkezett doktori képzésre, ahol egy egyedülálló, természetes, gyógynövényekből készített szájvíz fejlesztését és kutatását végzi.

Lényegében összekötötte a kellemeset a hasznossal, mikor a doktori képzésre jelentkezett, hiszen szakmája mellett, amolyan hobbiként foglalkozik gyógynövényekkel, természetes gyógymódokkal, ezt a két területet pedig a szájvíz-kutatás keretén belül könnyen össze tudja kötni. Ráadásul a szájvizek vizsgálata még hiányterületnek is bizonyult, amikor a kutatásba belefogott.

"Felesleges dolgokkal vannak tele a szájvizek"
“Felesleges dolgokkal vannak tele a szájvizek”

A fiatal pécsi fogorvos elmondta, hogy a kutatáshoz a kezdő löketet az adta meg, hogy miután hosszasan tanulmányozta a forgalomban lévő szájvizeket, kiderült, hogy azoknak nincs komolyabb antibakteriális hatásuk, plusz tele vannak szintetikus anyagokkal, színezékekkel, tartósító- és oldószerekkel, amik Bálint szerint simán feleslegesek, és károsak. Ezután elkezdte keresni ezeknek a szájvizeknek a piacon kapható ellenpontját, de mint mondta, még a cserszömörcés szájvízben is sok hasonló anyagot talált.

Bálint elmondta, hogy egy szájvíznek a fogszuvasodás meggátolása a fő szerepe (a friss lehelet és a fogágy-ápolás másodlagos), amit jó esetben a baktériumok számának csökkentésével érnek el. Azonban fontos tudni, hogy a baktériumokat nem szabad mind egy szálig kipusztítani (csak nagyon ritka esetben), mivel ettől a fogak csak fogékonyabbá válnak a keményebb baktériumok támadására. Bálint szájvízének megalkotásakor épp ezért arra törekedett, hogy a kész termék csökkentse a szájban található baktériumok számát, ugyanakkor ne engedje előre törni az ellenállóbb kórokozókat. A tesztek pedig őt igazolják, a természetes szájvíz ugyanis 90%-os baktérium-csökkenést hoz, mindennapos használat mellett tehát garantált a fogszuvasodás megelőzése.

A másik fontos tulajdonsága Bálint szájvízének az, hogy – ellentétben a forgalomban kapható termékekkel – vannak benne antioxidánsok. Ha ugyanis a szájvízben nincsenek antioxidánsok – márpedig nincsenek –, akkor az kicsapja a nyálfehérjéket, ami később komolyabb szövődményekhez vezethet.

Nem állhattuk meg, meg kellett kérdeznünk, hogy mégis milyen növények vannak az elixírben, azonban – mint az várható is volt – a receptúra titkos. Bálint azt viszont elmondta, hogy az összetevők listájának kialakítása mögött hosszú, kemény kutatómunka van. Régi, középkori orvosi könyveket bújt, kolostori patikák feljegyzéseit böngészte ahhoz, hogy meglelje a megfelelő receptet. Ha pedig egy-egy növény több száz évvel ezelőtt bizonyítottan hatékony szájfertőtlenítő volt, akkor miért ne lehetne az most is?

A pár hete forgalomba került szájvíz egyedülállónak mondható, mivel ilyen komoly eredményekkel szolgáló természetes szájvíz nincs a piacon.