Terracina, tengerparti olasz testvérünk

Terracina apró, csendes, nyugodt hely

Ha valaki Olaszországban nyaralna, és már előre fél az itáliai nagyvárosok őrületes tömegétől és nyüzsgésétől, annak tiszta szívvel tudjuk ajánlani a lármától, autódudálástól és turistaförgetegtől mentes testvérvárosunkat, a bájos Terracinát.

hirdetés

Rómától csupán 100 kilométerre található Pécs egyik legkedvesebb, leginkább mediterrán testvérvárosa, a mindössze 45 ezres lakosságú Terracina. Azon olasz kisvárosok egyike, amit még nem szálltak meg a turisták – legalábbis nem annyira. Homokos, tiszta tengerpartjával, gyönyörű hegyoldali fekvésével, óriási pálmafáival, fikuszaival, kaktuszaival, leandereivel ugyanakkor nagyon csábító lehet azoknak, akik egy csendes, lassú, nyugodt helyen szeretnék kipihenni a Róma, Firenze, Velence vagy Nápoly okozta tömegsokkot. Kis olasz testvérünk – mely olyan, mintha a pécsi Jókai tér alakult volna egy várossá – nem bővelkedik kifejezetten különleges látnivalókban, inkább relaxált hangulata és barátságossága az, ami miatt sokan szeretik.

Terracina apró, csendes, nyugodt hely – és gyönyörű

Persze azért megéri meglátogatni katedrálisát, főterét, parkját, a helyi zárdát, a régészeti múzeumot, vagy épp a terracinai várromot, de az igazi kaland inkább az óváros piacainál kapja el a turistát, ahol a helyi zöldségek-gyümölcsök, húspultok, tengeri herkentyűk sora várja, no meg az elmaradhatatlan pizzázók, tésztázók és kávézók. A városka környékén járva a Jupiter Anxur temploma kihagyhatatlan látványosságnak számít, akárcsak a Monumento Naturale Campo Soriano gyönyörű természeti emléke.

A Monumento Naturale Campo Soriano szikláját sokan meglátogatják

De mikor is kezdődött Pécs és Terracina barátsága? A két város 1996-ban kötött testvérvárosi szerződést, a megállapodást Pécsett írta alá Páva Zsolt és Vincenzo Recchia, Terracina polgármestere. Egy kicsit rizikós volt a dolog, mert sokan attól tartottak, hogy a szerződés rossz irányba fogja befolyásolni a Pécs és Bologna között akkoriban épülgető együttműködést, de ez szerencsére nem így történt. Pécsett a testvériség jegyében egy teret is elneveztek Terracináról, noha feltehetően sok pécsi nem tudja, hogy ez a tér a Bajcsy-Zsilinszky utcáról nyíló kapualj után található.

Nem egy utolsó tengerpart – a szikla tetején pedig ott a Jupiter Anxur szentélye

Terracina és Pécs több mint egy évtized után erősítette meg kapcsolatát, mikor 2009-ben közösen népszerűsítették az Európa Kulturális Fővárosa programévet. Ekkor, az „olasz hetek” keretében mutatkozhatott be Pécsett Latio régió és Latina megye – Terracina megyéje – kulturális és gasztronómiai örökségeivel, melynek során Róma főpolgármesterét is vendégül látta a város. Terracina ekkor egyébként vállalta azt is, hogy szerte a világban népszerűsíti a pécsi EKF-programokat.

Az itáliai kisváros önkormányzata ezen felül is támogatta Pécset egy nemes gesztussal, ugyanis az EKF-et megelőző évben azok a pécsiek, akik Terracinába látogattak, különböző kedvezményekben részesülhettek a helyi éttermekben, múzeumokban, boltokban. Sőt, még egy közös pályázatot is kiírtak a két város diákjai számára, amelynek nyertesei Olaszországba, illetve Pécsre utazhattak.