Milyen legyen az új élményfürdő?

Már javában tart a pécsi sportközpont tervezése és előkészítése. Az elképzelések szerint két uszoda, atlétikapálya és fedett élményfürdő mellett strand is lenne az Expo Center szomszédságában.

hirdetés

Az új Szabadidő- és Sportközpont terve már nem új keletű elképzelés Pécsen, hiszen évek óta emlegetik a városlakók, mennyire jó lenne egy új élményfürdő a városban, miközben a városi sportcsarnokon is otthagyta nyomát az idő vasfoga. A Pécs és a kormány között nemrégiben megkötött megállapodásban most helyett kapott ez a komplexum is, így elindulhat a fejlesztés, amelynek feltétele egy 11 hektáros terület megvásárlása is. A központ a Nemzeti Kosárlabda Akadémia melletti területen jön létre, amelynek építése már zajlik, és ahol egyszerre három kosárpályát is magában foglaló modern létesítmény lesz a kosarasok minél jobb kiszolgálására; mellette a szükséges kiszolgáló helyiségek és egy kollégium is helyet kapna.

– Bár voltak korábban nehézségek a pécsi kosárlabdázás körül, de nyugodtan kimondhatjuk, hogy Pécs a kosárlabdázás fellegvára – mondta Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő. – Ezt értékelte a kormány is, hiszen a nemzeti akadémiát száz százalékban az állam finanszírozza, a városi infrastrukturális fejlesztés ehhez társul.

Amikor erről született döntés, akkor már olyan helyszínt kerestek, amely mellett további fejlesztések valósulhatnak meg.

– Nagyon régóta szükség lenne uszodafejlesztésre, hiszen a városi vízfelületek nem elégségesek, viszont a Pécs2020 konzultációból is kiderült: élményfürdőre és strandra is nagyon komoly igény mutatkozik – magyarázta a politikus. – A két programot a pécsiek akaratának és kérésének megfelelően összevontuk, így indulhat el a munka. Az elsődleges cél a vizes létesítmények létrehozása, de későbbiekben még az is eldőlhet, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnokot kiváltó új csarnok épülne itt.

Az eddigi, még korántsem végleges elképzelések szerint az új – vizes élményelemekkel rendelkező – fürdőnek lenne fedett és nyitott része is, így télen is használhatnák a pécsiek a benti medencéket, míg nyáron strandként is működne a létesítmény. Ehhez kapcsolódóan két fedett uszodát is létesítenének. A nagyobbik, 50 méteres mellett egy 1000 fős lelátó várná a szurkolókat, itt vízilabda-mérkőzéseket is tudnak majd tartani. De egy kisebb, 25 méteres medence szintén a pécsiek rendelkezésére állna.

Az új sportcsarnokot természetesen szintén úgy terveznék meg – amennyiben erről döntés születik – , hogy az bajnoki mérkőzésekre is alkalmas legyen, az elgondolások szerint 3500 férőhelyes lelátó épülne mellé, amely 5000 fősre lenne bővíthető.  Itt, ahogyan korábban a Lauberben, koncerteket is lehet majd rendezni. Ehhez csatlakozna az a részegység, ahol kisebb sporttermeket alakítanának ki a különböző edzésekhez, gyakorlatozásokhoz.

A tervek között az is szerepel még, hogy mindezek mellett – akár egy későbbi ütemben – egy atlétikai pályát hoznának létre, amely szintén alkalmas lenne országos bajnokság lebonyolítására. Valamint nem kizárt az sem, hogy szabadtéri konditermet, egy fedett futófolyosót és rekortán borítású kocogópályát is kialakítanak itt.

Úgy tudjuk, hogy fejlesztési elképzeléseket még idén szeptemberig szeretnék véglegesíteni, és ősszel egyeztetni a kabinettel a terveket.