Testükkel védik Uránvárost

Van, hogy szakadó esőben vagy orkánerejű szélben, de hetente több éjen át is ingyen dolgoznak a környék biztonságáért az uránvárosi polgárőrök. Azt mondják, semmi és senki nem tarthatja vissza őket, hogy vigyázzanaka városra és lakóira. 

hirdetés

Kicsi iroda Urán egyik tízesének aljában, pár mellény, sapka, elemlámpák, egy lerozzant bicikli és pár tetterős, a környék biztonságáért önszántából, szabadidejében dolgozó derék férfiember. Ennyi lenne első ránézésre az Uránvárosi Polgárőr Szervezet. Aki ismeri őket, az viszont tudja: ennél sokkal többet jelentenek.

– Most nyolcan járjuk a kerületet. Mindennap járőrözünk Uránvárosban, de ennél több kellene. A fiatalok egyelőre nem akarnak csatlakozni, sok közöttünk azonban a lelkes idősebb tag – mondja a maroknyi csoport sűrűn barázdált, szigorú arcú vezetője, Iliev László (képünkön).

A fiatalok nem segítenek!

– Este héttől dolgozunk éjfélig, a fiatalabbak, erősebbek, kitartóbbak tovább is – meséli  a negyvenes éveiben járó Agárdi László, akit még pacemakere sem riaszt el a munkától! Ő azért csatalkozott, mert nem bírt aludni a részeg randalírozóktól éjszakánként.

De nemcsak a részegekkel, a tolvajokkal is meggyűlik olykor a bajuk a polgárőröknek, főleg Kertvárosban, ahová szintén átjárnak óvni a nyugalmat.

– Volt, hogy autófeltörést akadályoztunk meg, gyanús mozgáshoz riasztottuk a zsarukat, akik később elfogták az egyik tárolót éppen fosztogató sihedereket – meséli büszkén Lankovics István.

Iliev parancsnok azt mondja, most úgy hiányzik nekik egy-két lelkes csapattag, mint egy falat kenyér, ezért nagyon számít uránvárosi vagy kertvárosi, környékükért tenni akarók jelentkezésére. Emellett azért is nagyon hálásak lennének, ha valaki csak egy-két ruhadarabot, kabátot, vagy néhány, viszonylag tűrhető állapotban lévő biciklit tudna nekik adni.

– Egy robogó, vagy egy viseltes, de működőképes autó csak hab lenne a tortán. Mivel együtt vagyunk a kertvárosiakkal, olykor ingáznunk kell. Egy öreg biciklink van, meg a busz. Télen az előbbit, éjjel az utóbbit nem tudjuk használni, pedig néha elkelne a segítség egymás területein – mondja.

A helyiek nagyon szeretik őket, mert nemcsak őrködnek. Ha kell, szemetet szednek, bozótos növényzetet is tisztítanak, játszótéri eszközöket javítgatnak. Nem kérdezik sem az államtól, sem a várostól, sem a pécsiektől, hogy mikor mit kapnak cserébe. Teszik a dolgukat.

[frame]Decsi saját pénzéből is ad 

 Decsi István, a terület fideszes önkormányzati képviselője szívén viseli a polgárőrök sorsát, akikkel megválasztása óta együtt dolgozik. Saját zsebéből és képviselői keretéből segít nekik – hol internet-előfizetéssel, hol kisebb eszközök vásárlásával, hogy a szervezet megfelelő keretek között tudjon működni.[/frame]