Tisztelgés a baranyai horvátok előtt

Több évszázados horvát hagyományt és kultúrát ölel fel az a könyv, amit pécsi összefogással adtak ki. A Baranyai horvát népviseletek c. kötet a Pécs környéki falvakban élő bosnyák-horvát népviseletet mutatja be. 

hirdetés

Példaértékű összefogással készült el az  a 300 fotóból álló könyv, amit pécsiek szerkesztettek össze.

– Évtizedekkel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a horvát nemzetiséggel. Beleszerettem a baranyai sokszínű népművészetbe és két évvel ezelőtt jött az ötlet, kötetbe lehetne foglalni a képanyagot – mondta Körtvélyesi László fotográfus a kötet pécsi sajtóbemutatóján. . Ezeket a képeket ilyen hitelesen még nem gyűjtötte össze senki – tette hozzá.

Körtvélyesi László évtizedek óta dolgozik a népviselet megörökítésén
Körtvélyesi László évtizedek óta dolgozik a népviselet megörökítésén

Szávai József, a kötet szerzője beszámolt arról, hogy a fotóalbum a Pécs környéki falvakban (Áta, Kökény, Pécsudvard, Pogány, Szalánta-Németi, Szemely, Szőkéd) élő bosnyák-horvátok népviseleteit mutatja be, hármas tagolásban.

A kötetben eredeti helyszíneken fotózott, viseletbe öltözött embereket mutatnak be.De a könyv tartalmazza a legszebb népviseleti ruhadarabok néprajzi jellegű fotóit, valamint a függelékben részletes képleírásokat találhatunk magyar, horvát és angol nyelven (Bosnyák Mirjana etnográfus munkája).
Őri László szerint a könyv segít a horvát identitás megőrzésében
Őri László szerint a könyv segít a horvát identitás megőrzésében

– A horvát nemzetiség több száz éve része a baranyai közösségnek, a kötet pedig ezzel is segít megőrizni az identitásukat – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere, aki közölte azt is, hogy az önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta a könyv kiadását.

Hári József nemzetiségi tanácsnok bejelentette: a sorozat folytatása mellett szeretnék elkészíteni a Pécsi Nemzetiségek Könyvét is, amiben nemcsak a városban békében élő nemzetiségek népviseletei, de további kulturális értékei, gasztronómiájuk is bemutatható lesz.