Titkos üzenetek a pécsi tojásokon

Több mint 2000 egyedi mintájú írott tojást alkotott már eddig a pécsi művész, aki a tojások üzeneteiről is beszélt lapunknak annak kapcsán, hogy gyűjteményét felvette az önkormányzat a Pécsi Értéktárba.

hirdetés

Az egész Kárpát-medencéből gyűjtötte a mintákat a pécsi Mosonyi Éva, aki gyermekkora óta lelkes híve e művészetnek. Az alkotó munkáiból csütörtökön nyílt kiállítás a Művészetek és Irodalom Házában, ahol több száz írott tojást lehet megtekinteni egy héten keresztül, így húsvét után is.

Tojás6

– A tojásfestés egy olyan hagyomány, amely a magyar családok szokásos húsvét előtti tevékenységeinek részét képezte a történelemben. A minták nagyanyáról, anyáról lányra, unokára szálltak generációkon keresztül, s minden egyes tájegység egyedi motívumokkal rendelkezik – mondta a tojásíró népi iparművész lapunk kérdésére.

Elmondta: gyűjteményében több mint 2000 Kárpát-medencei, egymástól különböző motívum jelenik meg a tojásokon. Ezeket személyesen kutatta fel múzeumokban, mintakönyvekben, családoktól.

Tojás1

– Nemcsak dekorálja az írás a tojást, hanem minden egyes motívumnak jelentése, jelentősége van. A lányok például titkos szerelmüket jelenítették meg a tojáson, amellyel üzentek a számukra kedves locsolóknak – magyarázta Mosonyi Éva.

A tojásfestés eredetéről elmondta: a tojás mindig is szimbolikus tárgy volt a történelem során: a világ, az élet keletkezésére utal és fő táplálkozási alapanyag egyben. Az, hogy vallási szereppel töltődött fel, annak köszönhető, hogy a húsvét előtti böjti időszak után a templomokban a sonkával együtt megáldották.

Tojás4

A színeknek is önálló jelentéstartalmuk van: a piros tojás a szerelmet, szeretetet jelképezi, de egyben utal Jézus keresztre feszítésére, vérére is. A fekete tojások szintén a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódóan a gyász, azaz Krisztus szenvedése, halála kapcsán bírnak jelentéstartalommal.

Tojás5

Mosonyi Éva a tojások titkos üzeneteiről, a tojásírás, -hímzés, -karcolás rejtelmeiről egyébként személyesen is tart ingyenes előadást vasárnap 10 és 12, valamint 14 és 18 óra között a Zsolnay-negyedben. A részvétel ingyenes.

[box title=”Pécsi Értéktárban a piros tojások” box_color=”#b11b21″]A művész 2200 darabot számláló piros hímes tojás gyűjteménye csütörtöktől részese a Pécsi Értéktárnak. Az ezt folyamatosan feltöltő bizottság célja, hogy minden olyan helyi érték védettséget kapjon, amely Pécs sokszínű szépségeinek, adottságainak megtartásához, vagy éppen bővítéséhez hozzájárulhat. Mint azt Őri László alpolgármester elmondta, a művész országosan egyedülálló kollekciójának jelképrendszere az ősi kultikus világ mozzanatait jeleníti meg. Ezek a jelek mind a népi kultúrából gyökereznek, amelyeknek tudományos feldolgozása nagy és nemes feladat. – A misztikus jelképek mögött a hitvilág elkophat, megfakulhat, de ha egy időt és energiát nem sajnáló kutató életét erre áldozva a további generációk számára is elérhetővé teszi, sokáig büszkék lehetünk népművészetünkre – vélekedett az alpolgármester.[/box]