Több évtizede oldja meg a város ügyes-bajos dolgait

Messziről indult az egyik legkiválóbb pécsi jogi szakember pályája, hiszen bár a büntetőjog vonzotta először, mégis a közigazgatást választotta. A földműves családból származó Illés Judit jogi csoportvezető 1995 óta dolgozik a pécsi városházán, munkája elismerése jeléül Aidinger János-díjat vehetett át.

hirdetés

– Hogyan került a közigazgatási pályára?

– Bogyiszlón születtem és nőttem fel, egy Tolna megyei kistelepülésen. A szüleim földművesek voltak, de mindig fontos volt számukra az olvasás, a művelődés. Édesapám mondta, hogy ő gyermekkorában jogász szeretett volna lenni, ez kelthette fel bennem az érdeklődést a jogi pálya iránt. Harmadéves gimnazista koromban határoztam el, hogy a jogtudományi egyetemet választom. Kezdetben a büntetőjog érdekelt, de a közigazgatást is hamar megszerettem, tetszett, hogy tudok valamit tenni az emberekért, tudok segíteni nekik.

– Mi motiválja a mindennapok során?

– A munkám minden részének megvan a maga szépsége, és én pont ezt a változatosságot szeretem benne a legjobban. A több tucat előterjesztésben ott van az egész város élete, a problémák amiket meg kell oldani – rálátásom van mindenre. A motiváció ebben a munkában számomra talán az, hogy minden nap egy újabb alkalom arra, hogy tudjunk valamit tenni azért, hogy egy probléma megoldódjon, legyen az akár egy emberé, közösségé vagy intézményé.

Már több mint két évtizede végzi szorgalommal munkáját

– Pályája melyik állomásán érezte magát a legjobban?

– A kis falvakban több szempontból is szerettem dolgozni: elsősorban az az én közegem volt, én is egy kis településen nőttem fel. Akár csoportvezetőként, akár körjegyzőként egy kisebb közösségben minden elém kerülő ügy mögött ott vannak az ismerősök, akik igénylik, hogy személy szerint velük foglalkozzanak. És roppant hálásak tudnak lenni, ha megoldódik a problémájuk. Kozármislenyben, Kővágószőlősön és a kis falvak esetében ez mind így volt. Pécsen középvezetőként teljesen más dolgozni, a vidéki munka jó előkészítés volt az itteni feladataimhoz. A nagyvárosban magasabb minőségű munkát végzek, szélesebb körben. Más nagyságrendű feladatok ezek.

– Mi lehet az eredményesség titka?

– A végletekig maximalista vagyok magammal szemben. Ha úgy érzem, hogy valamilyen feladatot nem száz százalékos minőségben oldottam meg, nagyon elégedetlen vagyok. Mások hibáit jobban tolerálom, hiszen senki sem tud tökéletes munkát végezni. Ám, a saját hibáimat nagyon nehezen viselem. Nekem a munkában a legfontosabb, hogy segítségére legyek a jegyzőnek és a kollégáknak.

Meghozta gyümölcsét Illés Judit maximalizmusa

– Mit tanácsol most egy pályakezdőnek?

– Napjaink fiataljait már egy más környezet veszi körül. Most azt hangoztatják, hogy minden területen próbáld ki magad, fejlődj, juss folyamatosan előrébb. Nagyon sok mindenhez kell, hogy értsenek ma a pályakezdők, a világ sokkal szélesebb látókört kíván, mint korábban. A legfontosabb, hogy ha elvégzik az egyetemet, keressék azt a területet, ami a leginkább érdekli őket, próbáljanak ott elhelyezkedni, olyan munkakört válasszanak, ami motiváló a számukra.

– Mivel kapcsolódik ki ha hazaér, szabadidejét mivel tölti?

– Gyakorlatilag minden érdekel: a jó zenék, a filmek, a színház, az opera. Szeretek olvasni, leginkább verseket, és igyekszem minél többet megtanulni, hiszen folyamatosan tornáztatni kell az agyat. Szó szerint is tornázok, hetente kétszer járok személyi edzőhöz, az ülőmunka mellett kell a mozgás.

És persze a család: egy lányom van, aki szintén hasonló területen dolgozik, gyerekei révén háromszoros nagymama vagyok. Koppány tíz, Maja nyolc, Vajka pedig kétéves. Igyekszem minél több időt velük tölteni!

Névjegy
Illés Judit 1952-ben született a Tolna megyei Bogyiszlón. 1976-ban diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, 1983-ban jogi szakvizsgát tett. 1976-ban kezdte munkáját a Pécsi Postaigazgatóságon, 1978-tól Gyöngyös Város Tanácsán igazgatási csoportvezetőként dolgozott. 1979-ben Kozármislenyben lett igazgatási csoportvezető, 1980 és 1995 között Kővágószőlősön körjegyző. 1995 óta a Polgármesteri Hivatal jogtanácsosa, 2007 óta a jogi csoport vezetője.