Több ezren zarándokolnak

Mintegy háromezer gyalogos zarándok részvételére számítanak a Pécsről szombat reggel Máriagyűdre induló zarándoklat szervezői. A Siklóshoz tartozó település kegytemploma előtt aznap délután Udvardy György katolikus megyés püspök mutat be szabadtéri szentmisét.

hirdetés

A Pécsi Egyházmegye kilencedik gyalogos zarándoklatának résztvevői a megyeszékhely déli határától az 58-as úton indulva teljesíthetik a hozzávetőleg 25 kilométeres távot.

Az imákkal, énekekkel, elmélkedéssel kísért zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, autóbusszal és személyautóval is részt lehet venni, a gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a menethez. A gyalogosok és a biciklisek számára a víz- és egyéb szükségletek ellátása mellett orvosi felügyeletet is biztosítanak, a menetet rendőrök kísérik.

Pavlekovics Ferenc püspöki helynök elmondta: kedvező időjárás esetén mintegy háromezer gyalogos résztvevőre számítanak, de “ha esik, ha fúj”, a zarándoklatot mindenképpen megtartják. A menetet az idén – a megyés püspök hivatalos elfoglaltsága miatt – Pavlekovics Ferenc fogja vezetni.

Tavaly 2500-2600 embert számoltak a rendezők az 58-as úton, a szentmisén 3500 hívő imádkozott együtt.

A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15 órakor mutatja be Udvardy György a máriagyűdi kegytemplom felújított szabadtéri oltáránál.

A Siklóshoz tartozó Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több jelentős zarándokút csomópontja, végpontja. A rómaiak idején is lakott településen 1333-ban már plébániatemplom állt, és a török időkben is folyamatosak voltak ott keresztény istentiszteletek.

A településről 1689-ben, majd 1706-ban is jeleztek Mária-jelenéseket, ezért két alkalommal is kegyszobor került oda, 1738-tól pedig tömeges zarándoklatok indultak a kegytemplomhoz. A csodás gyógyulások miatt 1805-ben VII. Pius pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította.