Ez volt a pécsi tv-torony titka

Így nézett ki a torony 1973-ban

Az idén megújuló és megszépülő pécsi tv-torony tavaly decemberben lépett 45. életévébe, a születésnap és a várva várt Misina-fejlesztés alkalmából pedig érdemes megemlékezni az ország legmagasabb építményének felhúzásáról is, hiszen a kilátó- és adótorony egyértelműen Pécs szimbólumává vált az elmúlt közel fél évszázad során.

hirdetés
Uránia Mozi

A tv-torony „kisöccse”

Kezdjük a tv-torony elődjével, mert bizony volt neki. A Misinán állt a Kiss József-kilátó, az 1908-ban épített 15 méteres építményt 1967-ben lebontották a tv-torony egy évvel később megindult építése miatt.

A tv-torony előtt a Kiss János-kilátóról lehetett gyönyörködni a Mecsekben
A tv-torony előtt a Kiss József-kilátóról lehetett gyönyörködni a Mecsekben (Kép: Régi Pécs Facebook)

Amíg állt, a Mecsek Egyesület titkáráról elnevezett tornyot egy őr vigyázta, és még őrháza is volt. A kilátóban egy Zsolnay Miklós által készített dísztábla is helyet kapott, amelyet ma már a tv-toronyban láthatunk.

A Kiss József-kilátó még áll, de már épül mellette a tv-torony
A Kiss József-kilátó még áll, de már épül mellette a tv-torony (Fotó: fortepan.hu)

Mellé épült egy meteorológiai állomás és egy vasból készült 70 méteres adótorony is. Ebből a toronyból sugározták először vidékről az MTV 1 műsorát 1958-tól az 1968-as lebontásáig.

Rekordmonstrum épült Pécsen

A Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készült tornyot 100 millió forintból építették meg, ami a ’60-as évek végén kifejezetten komoly összegnek számított. Kellett is a tőke egy ilyen monstrum létrehozásához.

Készül az alapzat
Készül az alapzat (Fotó: Régi Pécs Facebook)

A közel 19 ezer tonna vasbetonból felhúzott épület alapja 4 méter vastag és 22 méter átmérőjű, az építmény kettős gyűrűből áll: a belső átmérője 5 méter (135 méterig), ebben közlekedik a lift. A külső pedig 12 méter átmérőjű (ez 92 méteres magasságig ekkora), itt lépcsőzhetünk, és itt futnak fel a tűzoltók és a legedzettebbek is az év egy-két napján, ami nagyon kemény lehet, hiszen mégis csak 459 lépcsőfokról van szó.

A Kiss József-kilátó még látszik az épülő tv-toronyról
A Kiss József-kilátó még látszik az épülő tv-toronyról (Fotó: Régi Pécs Facebook)

Ma 197 méterével az ország legmagasabb építménye, amelyet hivatalosan 1973. április 4-én adtak át a pécsieknek és a turistáknak, de megnyitása előtt fél évvel – 1972. december 10-én – már készen volt. A tv-torony beüzemelése után (400 KW-os teljesítményével) javította az akkori MTV 1 és MTV 2, valamint a magyar és helyi rádiócsatornák jelminőségét a Dél-Dunántúlon. Ekkor még azonban „mindössze” 191 méteres volt, de aztán megtoldották még 6 méterrel egy 1995-ös antennacsere során.

Munkások az épülő kilátón
Munkások az épülő kilátón (Fotó: Régi Pécs Facebook)

A rekordtoronyban helyet kapott egy kávézó-cukrászda is (72 méternél), amelyről kevesen tudják, hogy közel 40 vállalat fogott össze kialakítása során: soproni volt a szőnyeg, kecskeméti a bútor, pécsi az étkészlet, a technikai berendezések pedig Svédországból és Németországból érkeztek.

A kávézó készen áll a nyitásra
A kávézó készen áll a nyitásra (Fotó: Régi Pécs Facebook)

És persze a cukrászda felett ott van a kilátó 80 méteres magasságban, ami igazi turistacélpont a mai napig. Innen – a Misina tetőt is beleszámítva – 610 méterről nézelődhetnek a látogatók. Érdekesség, hogy a torony az ország legnagyobb karácsonyfája is lett, hiszen 1972 decemberében hétvégenként díszkivilágítással ragyogta be a Mecseket.

A régi adótorony az új mellett
A régi adótorony az új mellett (Fotó: Régi Pécs Facebook)

Amikor megnyitották, a kilátónak évente kétszázezer látogatója volt, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a ’90-as években oltári nagy bulikat rendeztek itt a rendszeres szülinapi zsúrok mellett. A nemsokára megújuló Misina tető és tv-torony reményeink szerint újra visszahozza a hely partivarázsát.

Egy szabotázsakciónak vélt baleset borzolta kedélyeket

Rozvány György „A pécsi panel története” című, Pécsi Szemlében megjelent cikkében találtunk egy nagyon érdekes anekdotát a tv-torony építésének kezdeti időszakáról. Az történt 1968. október 22-én délután 4 órakor, amitől sokan féltek akkoriban: baleset történt a toronyban.

Így festett a félkész torony
Így festett a félkész torony (Fotó: Régi Pécs Facebook)

Lezuhant egy tucat – egyenként másfél tonnás – lépcsőelem a külső gyűrűben! Az eset során nem sérült meg egy munkás sem, a rendőrség azonban egyből nekiugrott az ügynek, hiszen a lépcsőpusztulás az 1956-os októberi forradalom évfordulójának előestéjén történt, amiből szabotázsakcióra gyanakodtak. „A rendőrség megszállta a lépcsőpaneleket gyártó üzemet. Azonnal a terveket kezdték el böngészni, hol mennyi vasalásnak kellene lenni, aztán az üzemben tárolt többi lépcsőpanelt helyben szétvésették, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek, hiányzik-e belőlük a vas. Végül azonban nem találtak semmiféle szabotázsra utaló nyomot”.

Így nézett ki a torony 1973-ban
Így nézett ki a torony 1973-ban (Fotó: Régi Pécs Facebook)

Akkor mi történt? Rozvány megfejtette a rejtélyt: a balesetet nem emberkéz okozta, nem valamiféle terrorcselekmény volt, hanem a természet utat tört magának. Egyszerű fizika az egész. Munkájuk befejeztével a munkások kivonultak a toronyból, de az ajtót nyitva hagyták maguk mögött. Az őszi huzat betódult a toronyba, az íves felületen a felfelé áramló, felgyorsult légáramlat pedig egyszerűen leemelte a rögzítetlen legfelső lépcsőt, ami az alatta lévő lépcsőfokokra zuhanva esett le. Ennek az esetnek a nyomában kisebb közfelháborodás keletkezett, és sokan azt hangoztatták, hogy a torony rosszul van megtervezve, sőt számos olyan vélemény is elhangzott, hogy az egészet le kell bontani – írja Rozvány.

Szerencsére azonban nem így lett. Sőt, nemsokára a pécsieknek és az idelátogatóknak is még kedvesebb lehet, hiszen megújítják a létesítményt, díszkivilágítást kap, a szomszédos étterem is megszépül, a tetején nyáron minigolfpálya, télen pedig korcsolyapálya működik majd.

Ki emlékszik erre? A belépőjegyes képeslap a tv-toronyba ilyen volt
Ki emlékszik erre? A belépőjegyes képeslap a tv-toronyba ilyen volt

 

Forrás: tvtoronypecs.hu, Pécs Lexikon, Pécs Története, Mecsek Egyesület

1 hozzászólás

  1. Kis pontosítás. Kilátó, 75m.
    Kettő db. lift. Személy és teher.
    Lépcsőház is kettő, egymástól független.

Comments are closed.