Tragédia: csak egy drága műtét segíthet a pécsi lánynak

Öt éve nem tud járni az a pécsi lány, aki 2008-ban egy autóbaleset következtében szenvedett medencecsonttörést. Az addig testnevelő-edzőnek tanuló, szinkronkorcsolyázó, táncos egyetemista lány most egy nagy műtétsorozatra gyűjt pénzt, hogy talpra állhasson, és újra mozgást taníthasson. Ha a szerencse is mellé áll, még maga is sportolhat.

hirdetés

Annak ellenére, hogy Khín Vera egy tragédiának köszönhetően öt éve fekvőbetegként éli napjait, mit sem vesztett életkedvéből és bízik a felépülésben. Folyamatosan kereste a lehetőségeket, hogyan lehetne javítani az állapotán, nemrég megtalálta a lehetséges megoldást egy németországi műtétsorozat formájában, de ez nem kis költséget emészt fel. Ezért Vera külön honlapot hozott létre, alapítványán keresztül lehet támogatni őt.

A pécsi lány egyetemistaként táncolt, szinkronkorcsolyázott, a mozgásszínház csoport tagja volt, szabadidejét azzal töltötte, ami a szenvedélye volt. 2008-ban szó szerint derékba tört az addigi élete: úton Zalaegerszeg felé, a jeges országúton megcsúszó autóban súlyos frontális karambolt szenvedett el, és három darabba törött a medencecsontja. Egy óriási átmenőcsavarral tudták akkor rögzíteni.

A felépülés után három évig Vera még lábon dolgozott, edzősködött, de egyre rosszabbodott az állapota. Abba kellett hagynia az egyetemet. 2012-ben ágyba kényszerült, annyira leromlott az állapota. Azóta is fekvőbeteg. Számos orvos vizsgálta, számos gyógymódot kipróbált. Eredménytelenül.

Vera (középen) a jégen érezte igazán otthon magát

– Ha éppen nem gyógyúszáson és különféle kezeléseken veszek részt, a nap többi részét kénytelen vagyok ágyban tölteni – mondta lapunknak Vera. – Ezen a baleseten, tragédián, lelkileg túljutni szerintem igazán csak akkor fogok tudni, ha meggyógyulok. A jövőt illetően az embernek rengeteg verzió megfordul a fejében – például mi lesz, ha nem úgy sikerülnek a műtétek, ahogy várjuk, ahogy szeretném –, de csak úgy lehet erősnek maradni, ha a legpozitívabb lebeg a szemünk előtt – mondta Vera.

Most lehetőség adódott előtte. Németországban talált egy orvost, aki esetleg helyre tudná hozni a medencéjét. Már csak az anyagiak jelentik az akadályt. A szállítást csak légi úton lehet megoldani, erre is gyűjteni kell a pénzt.

Verát (középen) régen és most is rengetegen veszik körül

Így hozta létre Vera az alapítványt és a honlapot, amiken keresztül bárki segíthet neki.

– A legjobb az lenne, ha visszakerülnék az edzői pályára, a jég az én igazi otthonom, ez az álmom – mondta.

A szállítás kétszer 6300, a beavatkozások 44.750 euróba, a hazaszállítás előtt javasolt huszonegy napos rehabilitáció pedig 13.545 euróba kerülne, ez összesen átszámítva mintegy bő 15 millió forint. A pécsiek most újra tanúbizonyságot tehetnek az összefogás erejéről, és támogatásukkal segíthetnek Khín Verán. Július végén a szükséges összeg huszadrésze volt meg az alapítvány számláján, tehát van még mit tenni az ügy érdekében.

A Vera gyógyulásáért alapítvány számlaszáma: 50800111-15549116