Bár tavaly, a centenáriumhoz kapcsolódó megemlékezéseket nagyban korlátozta a koronavírus-világjárvány, a szervezők nem tettek le arról, hogy méltóképpen emlékezhessenek meg a múlt nagy eseményeiről. 2022 őszéig 18 megyeszékhelyen nyílik meg a Trianon100 országos történeti vándorkiállítás – ma Pécsen.

A Nemzeti Összetartozás Emlékév keretében megrendezett utazókiállítást a Pécs Plaza 3-as bejáratánál rendezték be, február 2-ig látogatható minden nap 10–18 óra között.

A tematikus egységekre bontott tárlat számos forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal mutatja be a trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

A kiállítást Péterffy Attila, Pécs polgármestere, valamint Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg január 20-án délután.

Az eseményen Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész közreműködött.

Képek a megnyitóról:
1920. június 4-én írták alá a magyar államvezetés delegáltjai a versailles-i Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró békeszerződést, mely egész Európa térképét átrajzolta, óriási gazdasági változásokat és károkat hozott. Hárommillió magyar vesztette el az addig megszokott nyelvi és kulturális közegét, miközben végig az otthonaikban maradtak… A pécsi és baranyai vonatkozásokról itt és itt írtunk korábban.

A kiállítást a Hybridart Management Ügynökség a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány megbízásából a Nemzeti Összetartozás Éve keretében rendezték meg.