Tudja, hol volt a Ságvári és a Geisler Eta utca?

Szüleink és nagyszüleink még a Sallai utcában vásároltak cipőt, a Kossuth Lajos utcában mentek be a csemegeboltba és a nap végeztével mondjuk a Frankel Leó utcában tértek nyugovóra. Ma már ezek a nevek csak nekik mondanak valamit, a fiatalok közül kevesen hallották ezeket a főleg kommunista hősökről és jelképekről elnevezett utcaneveket. 

hirdetés

A rendszerváltás után drasztikusan megkezdődött a pécsi utcanevek átkeresztelése. A városban rengeteg helyen találkozhattak az előző generációk a szovjet vagy magyar kommunista vezetőkkel, ideológusokkal. Olyanokról neveztek el utcákat, akik több ezer ember haláláért voltak felelősek, és ítéltek szenvedésre ártatlanokat. Róluk emlékeztek nemrég a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Még 2012-ben is volt egy átnevezési hullám, az akkori városvezetés hét utca nevét cserélte le.

Ferencesek vagy Sallai?

Sokaknak viszont még ma is szokatlanul cseng az Ember Kálmán utca vagy Bazsarózsa utca, pedig ott díszelegnek Pécs térképén.

A mai Hungária út korábban Dr. Doktor Sándor nevén futott, aki elévülhetetlen „érdemeket” szerzett Pécsnek az első világháború utáni szerb megszállásának elősegítésében, majd később a Jugoszláv Kommunista Pártban. Később elfogták, éveket töltött börtönben, mielőtt a szovjetek kiszabadították.

A mai Wass Albert utca sem olyan közismert, hogy minden pécsi rögtön rámutatna egy térképen. De ha Marx utcaként emlegetnénk, bizonyára többen be tudnák tájolni az író nevére átkeresztelt házsort.

marx út, hl02
Ráfért a csere…

A Frankel Leó utcát még ma is számos pécsi szájából hallhatjuk. Frankel Leó a 19. század egyik legnagyobb magyar munkásmozgalmi alakja volt, Párizsban, Londonban is megfordult. 1880-ban alapító tagja volt a Magyarországi Általános Munkáspártnak. Pákolitz István írónk, költőnk vette át a nevét.

frankel1
Frankel Leó is szélsőséges nézeteket vallott

Ságvári Endre 30 évesen hunyt el a 20. század első felében, a kommunisták egyik legnagyobb mártírja. Számos munkásmozgalomban részt vett. Ma Tétény utcaként találjuk meg a térképen, a legendás honfoglaló fejedelemről névváltozatáról elnevezve.

Ságvári Endre
Ságvári Endre a kommunisták egyik nagy mártírja

Károlyi Mihály, Magyarország első köztársasági elnöke, az őszirózsás forradalom legnagyobb alakja, kommunista politikus helyett ma már Málics Ottó viseli a Mecseken egy utca nevét, aki a Mecseki Láthatatlanok legendás fiatalja, 1956-os forradalmár volt.

Ember Kálmán neve sokak számára ismeretlen, a nevére keresztelt utca pedig – az ott lakók kivételével – még kevésbé. De ha Népfront utcaként említjük, talán többeknek derenghet a kis szabolcstelepi hely. Egyébként Ember Kálmán jogász és bányamérnök volt a mecseki bányákban, sokat tett a szilikózis megelőzéséért, a bányák biztonságáért.

Karolyi-Mihaly-head
Károlyi Mihály alakja közismert

Az egymást keresztező Sarló és Kalapács utcák jelentését nem kell magyarázni. Pont ezért pár évvel ezelőtt a szebben csengő Bazsarózsa névre keresztelték a Kalapácsot. Eck Imrének, a Pécsi Balett alapítójának neve felmerült a Sarló utca esetében, de a névcsere itt még nem történt meg.

Kérdéses még mindig Somogyi Béla és Szántó Kovács János esete, ahol az utca ugyan megtarthatta nevét, de tulajdonosuk jogosultsága kétséges. Somogyi Béla tanár és újságíró sokáig a Népszava főszerkesztője volt, Károlyi Mihály kormányának tagja – aki ugyan sokszor bírálta a proletárdiktatúrát.

Szántó Kovács János egyszerű kétkezi munkás volt a 19. század második felében, kubikos, akit nagyon megfogtak a szocializmus eszméi. Hirdette is a tanokat, emiatt börtönbe is vetették. Később is többször megfordult a politikai életben.

Sallai Imre kommunista pártmunkás volt, mozgalmi vezető. A mai Ferencesek utcája viselte egykor a nevét, és még ma is szeretik így emlegetni.

Az Apáca utca mai neve az egyik legnehezebben felejthető. A névadó Geisler Eta röplapokat terjesztő, agitáló, illegális plakátokat ragasztó fiatal kommunista volt, akit hamar elkaptak és állítólag halálra kínoztak.

Király vagy Kossuth?

Még ma is a köztudatban él, és csak a fiatalok számára hangzik furcsán a Kossuth utca és a Bem utca neve. A belváros legnagyobb sétálóutcája ma már Király utca, a Bem utca pedig manapság Irgalmasok utcája néven ismert.

Utcanévcsere történt tavaly is: az ő nevével fémjelzett emlékévben Csorba Győző kapott névtáblát. A neves pécsi író, költő, irodalmár Erdei Ferencet váltotta, aki a Rákosi-rendszerben alkotott nagyot a kommunisták feltétlen híveként, több kormánynak is minisztere volt.

erdei ferenc
Erdei Ferenc a dolgozó nép körében
csorba győző utca, hl06
Méltó emléket kapott Csorba Győző

Persze az idősek még emlékezhetnek azokra a régmúlt időkre, amikor Pécs térképén felbukkant még Vorosilov és Tolbuhin hadvezérek neve is.

A teljesség igénye nélkül:

Bolgár Néphadsereg útja – Siklósi út
Kalinyin út – Magaslati út
Molotov utca – Mária utca
Vorosilov utca – Felsővámház utca
Tolbuhin út – Komlói út
Sarohin tábornok út – Nagy Imre út

A kiemelt kép forrása: Régi Pécs blog