Tüke: házhoz viszik a helyit

Már zöldséget is szállítanak házhoz Pécsett. A Tüke Piac kezdeményezésére létrejött Tüke Kosár nevű szolgáltatás ugyanis a helyi termelőket és fogyasztókat igyekszik összekapcsolni. Lényege, hogy a krumplitól kezdve a hagymán át a szárított gyümölcsig szinte mindent házhoz rendelhetünk.

hirdetés

Elegendő ugyanis interneten megrendelni a Tüke Piac raktárában található árut. Biciklis futár hozza ki az általunk igényelt termékeket, ami akár több kiló zöldség vagy gyümölcs is lehet. Rendelésünk pár nap alatt megérkezik, és a szállításért még csak fizetnünk sem kell.

Vihetik a helyit…

Fülöp Péter, a Tüke Kosár ötletgazdája elmondta, hogy eddig nagyjából 25 család vette igénybe a biciklifutáros kiszállítást, akik meg is voltak elégedve a szolgáltatással. Az árak pedig a vásárcsarnokban található helyi termékek szintjén mozognak.

Egy kiló krumpli például 170 forintba kerül, de hasonló a hagyma árfekvése is. A Tüke Kosárba azonban nemcsak zöldségek, hanem akár szárított gyümölcs, almaecet vagy méz is kerülhet. A feltétel csupán annyi, hogy kétezer forintig válogassunk a helyi termékekből.

Főként a harmincas éveikben járó, kisgyermekes szülők próbálják ilyen módon, egészségesen etetni csöppségeiket – tudtuk meg Fodor Ibolyától, a KÉK Egyesület elnökétől. Termékeiket pedig leginkább azok keresik, akik maguk is ismerik a termelőket, vagy szívesen kipróbálják a helyi ízeket.

A kezdeményezést egy hónapja azért találták ki, mert bár télen szünetel a Tüke Piac, a vásárlók ugyanúgy keresik a helyi termelők portékáit.  Az előrendeléseket most a közösségi oldalakon tudják fogadni, a biciklis futárok pedig egy héten kétszer ki is szállítják azokat.

Hirdetés