Úgy beszélik a mandarint, mint más az angolt

Egy pekingi egyetemistától leshetik el a kínai nyelv csínját-bínját a pécsi gyerekek amellett, hogy a kultúrával és az ehhez kapcsolódó  képzőművészettel, zenével is megismerkedhetnek. A rendkívül nehéz nyelvért sok gyerek lelkesedik, a legtöbben már csaknem úgy beszélik a mandarint, mint más az angolt vagy a németet.

hirdetés

Van olyan gyerek, aki három éve megállás nélkül tanul, de olyan is akad, aki idén találkozott először a mandarinnal. A nyelvvel való ismerkedésben pedig nem is akárki, egy pekingi egyetemista segít nekik.

Liu Quing Pekingből érkezett Pécsre, hogy a gyerekeket oktassa

– Februárig maradok Pécsett. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Az általános iskolások mellett középiskolásoknak is tartok órákat – meséli Liu Quing, aki egy évre megszakította pekingi tanulmányait csak azért, hogy Pécsett önkénteskedhessen.

Liu óráival egy nemrég véget ért táborban találkozhattak a tizenévesek, de szeptembertől az iskolapadba is visszaülnek.

– Pécsett ez a harmadik nyári táborunk, ahol a nyelvet gyakorolhatták az általános iskolások. De szeptembertől a pécsi gimnazisták szakkör keretein belül három középiskolában, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, valamint a Pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban is tanulhatják a kínai nyelvet. Baranya megyében pedig még Mohácson és Siklóson tartunk kihelyezett órákat – mondta Füzes János, a Konfuciusz Intézet kommunikációs szaktanácsadója.

Az órákon igazi különlegességeket is bevetnek: ez a papír például önmagát “tisztítja”
Érdekesség, hogy a nyelvórákon egy különleges papírt is bevetnek, ahol vékony és vastag vonalakat tudnak húzni a diákok a borz szőrű ecsettel. A Kínából hozatott papír öt perc után önmagát tisztítja, így legalább százszor lehet rá írni anélkül, hogy azt cserélni kellene. De a kalligráfiával csak később barátkoznak a tanulók, először a nyelv hangsúlyozásával ismerkednek.

– A fiatalok azért is tanulják szívesen ezt a nyelvet, mert nemcsak egy hagyományos nyelvórán vesznek részt, hanem minden alkalommal a kínai kultúrával is foglalkoznak. Tanulnak például képzőművészetet, zenét, de még a kungfu harcművészettel is megismerkedhetnek – tette hozzá Schmidt Ilona, a nyári kínai táborok vezetője és az évközi nyelvi foglalkozások magyar nyelvű segítője. – A nyelv okozta nehézségeket a kínai kultúrával való ismerkedés remekül feloldja.

Játékos módon kerülnek közelebb a mandarinhoz a diákok
A táborokat és magát a nyelvi szakköröket, órákat a Konfuciusz Intézet szervezi, ami a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult meg. Ez az intézet a világon hetedikként jött létre Pécsett még 2015-ben, és itt a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárásokat is oktatják.

A nyelv és a kínai kultúrával való találkozás hosszú távon kedvezően befolyásolhatja a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat – ezt már Hoppál Péter mondta. A kulturális államtitkár szerint ez a nyitás példa nélküli, és Pécset hosszú távon mindenképp előnyös helyzetbe hozza azáltal, hogy itt fiatalok tanulják a nyelvet.