Új étkek, új helyek a városban

Hal, bruschetta, tapas és mindezekhez jobbnál jobb borok – újabb ízekkel gazdagodik a pécsi gasztronómiai kínálat az elkövetkező hetekben. Három új hely is nyílik, amelyekben az a közös, hogy valamilyen módon borászok is segítik a működésüket.

hirdetés

Az újonnan nyíló étterem-borbárok mindegyike hiánypótló a város gasztronómiai életében. A Jókai téren nyíló halbisztróban elsősorban Dalmácia ízeivel találkozhatunk. Nagyrészt halak és herkentyűk formájában.
Ezek az ízek nyaranta már többször feltűntek a sétatéri fesztiválokon, ahol a sült halak és cevapi mellett rotyogott a birkapörkölt és a babos kecske is.

Eleven egy hely lesz...
Eleven egy hely lesz…

– Régóta foglalkoztunk a gondolattal, hogy kellene csinálni egy halbisztrót, ezt erősítette bennünk, hogy amikor a sétatéren főztünk, mindenki azt kérdezte, hol lehet ilyen finomakat enni év közben – mondta lapunknak Klepah Iván, aki sokaknak a Blöff Cafeból lehet ismerős.

Iván szerint ők lesznek az elsők a városban, akik a fűszerek használata tekintetében is újítanak, bátrabbak lesznek a zöld koriander, a római kömény a fahéj vagy a keleti fűszer, mint például a szumak (szömörce) használatában.

Itt kapni majd dalmát ételeket!
Itt kapni majd dalmát ételeket!

– Elsősorban olyan halakat sütünk majd amelyek Dalmáciára jellemzőek. A tengermelléki és a dalmát borokat sem fogjuk nélkülözni, de lesz jó pár fajta a közeli horvát Baranyából is – tette hozzá.

Szintén a Jókai téren nyit hamarosan az Eleven nevet viselő bor és tapas bár. Az üzlet nyitásra készen áll. Ugyan az ablakon még csak bekukucskálni lehet, de felfedeztük a pult felett lógó spanyol Sereno és Iberico sonkákat, amelyek alig várják, hogy tapas formájában boros poharunk mellé kerüljenek.

Ugrásra készek Ebnerék is
Ugrásra készek Ebnerék is

Úgy tudjuk, hogy az étterem borászati részét Labancz Richárd segíti, aki egyébként a mohácsi Eberhardt Pincészet borásza. Bízhatunk a tulajdonosok ízlésében és szakértelmében, hiszen a közöttük van a NoSalty.hu alapítója S. Pápa Petra, aki egy korábbi sajtónyilatkozatában azt mondta, adta magát, hogy kis falatokat párosítsanak borral, ilyen hely pedig még nem is volt eddig Pécsett.

[box title=”Bruschetta” box_color=”#4b2f2f”]A bruschetta közép-Olaszországból származó étel, amit már a XV. században is fogyasztottak. Pirított kenyérszeletet jelent, amit alapesetben fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz olívaolajjal locsolnak meg, majd sóznak és borsoznak. További jellemző feltét lehet a paradicsom és egyéb zöldségek, a sonka, a pástétom, és/vagy a sajt. A bruschettát általában előételként, vagy étkezések közti harapnivalóként tálalják.[/box]

– Nyilván nem tudjuk és nem is szeretnénk lemásolni autentikusan azt ami egy spanyol tapaszbárban történik, azért egy kicsit a magyar ízlésvilághoz próbáljuk igazítani a falatokat – mondta.

Az olasz tapas, vagyis a bruschetta ihlette a mozsgói Ebner borászatot, amely a Kossuth téren a volt Addo éttrem megüresedett helyén nyitotta meg július 10-én az Ebner Platz Bruschetteria éttermet és borbárt. Itt reggelizni is lehet majd, hiszen reggel héttől nyitva.

[box title=”Tapas” box_color=”#bc3434″]A tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége. A legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak.
Annak idején a boros poharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy ne másszanak bele ízeltlábúak. Ezekre a kistányérokra, fedőkre rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak.A fedő spanyolul tapas, s valószínűleg innen ered a tapas elnevezés.[/box]

– Egy olyan hely lesz, ahol otthonos környezetben a számunkra elérhető legjobb alapanyagokból készült ételeket, italokat fogyaszthattok. Törekszünk arra, hogy vegyszermentes, helyi termelők és készítők gondos kezei közül kikerülő anyagokat, termékeket használjunk fel. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy egy asztalnál ehessenek a glutén érzékenyek, a húsevők és a húsmentesek – írják magukról a közösségi oldalon.