Új felfedezés Mária Terézián

Czakó Ferenc restaurálja a híres Mária Terézia festményt. A munkálatokra nincs túl sok ideje, mert a tervek szerint a kép január 21-én már a városháza dísztermét fogja ékesíteni. A festmény konzerválása után most a tisztítása zajlik, melynek során meglepetések tárultak a szakember elé.

hirdetés
Czakó Ferenc a festmény tisztítása közben bukkant az addig titkos szignóra

Czakó Ferenc 1975 óta dolgozik a Janus Pannonius Múzeumban. A 90-es évek elején harmadmagával kapta azt a feladatot, hogy felkészítsék a Csontváry-festményeket európai körútjukra. Ezt megelőzően pedig Huszárik Zoltán filmjéhez néhány eredeti kép másolatára volt szükség, amivel szintén őt bízták meg. Jelenleg ő a múzeum főrestaurátora, vagyis a legtapasztaltabb, legkeresettebb és legjobbnak tartott szakember. A Mária Terézia kép újjávarázsolását sem véletlenül bízták a mesterre.

– Ahhoz, hogy tisztítható legyen, előtte alaposan konzerválni kellett a képet, különben könnyen leválhatnának a gyengébben megkötött festékrészek – mondja Czakó Ferenc.

A tisztításban, valamint a nem látható sérülések feltárásában segíti munkáját az UV lámpa, mert így a lakkot és a festett réteget is biztosan el lehet különíteni. A képet egyébként múzeumba kerülése előtt is, de utána is egy 18. századi ismeretlen festő műveként tartották számon. A főrestaurátornak azonban a munkálatok során igazi meglepetésben volt része.

– A tisztítás közben találtam meg egy nagyon ügyesen elrejtett helyen, Mária Terézia trónusának könyöklő részén a szignót, amiből megtudtuk, hogy 1780-ban egy A. M. Buchmayer nevű művész festette a képet – osztotta meg kollégáinkkal a nagy hírt Czakó Ferenc.

1780 azért is fontos dátum, mert Mária Terézia ebben az évben adományozta Pécsnek a Szabad Királyi Város címet.

A festmény restaurálásának anyagköltsége egyébként 150 ezer forint. A pénzt a várostól kapta a múzeum.

Nagy Gábor katonaorvos, kutató a munkája révén került kapcsolatba a festménnyel és annak történetével. Az ő javaslata volt, hogy a képet tegyék vissza eredeti helyére, vagyis a városháza dísztermébe. A festmény a történelmi változások miatt került le a falról, és onnan a Janus Pannonius Múzeum raktárában várta a jobb időket.

Nagy Gábor elmondta, hogy 2002-ben jelentetett meg egy tanulmányt a Lovas Nemzet című magazinban. Az akkori cikkhez mellékelt egy fekete-fehér fényképet is, ami ezt a festményt ábrázolta. A képaláírásból kiderül, hogy Mária Terézia a festményt azért adományozta Pécsnek, hogy ékesítse a városháza dísztermének falát.

2012-ben Nagy Gábor felkereste Páva Zsoltot, és megkérte: kerüljön vissza a kép méltó helyére. A tavalyi Tüke-nap után egy napig kirakták a városháza falára a festményt, majd elkezdődött a restaurálást előkészítő folyamat. A terv az, hogy idén a Tüke-nap legyen az első, és lehetőleg ne az utolsó, amikor a díszteremben látható lesz a festmény.

hirdetés