Lakatfal: szavazás lesz!

Negyven pályamunka érkezett a lakatfal fejlesztéséhez, a győztes ötlet nyomán készülő építményt a POSzT kezdetén, június elején adják át.

hirdetés

A harmadik lakatfal készítésére kiírt pályázatra szép számmal jelentkeztek, ezért nehéz lesz a választás – mondta Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere, amikor a Cella Septichorában is kiállított pályamunkákat bemutatta a sajtónak. Az intézményben péntektől bárki megnézheti ezeket, s szavazni is lehet rájuk.

A város azért határozta el, hogy egy harmadik lakatfalat épít, mert a másik kettő gyakorlatilag teljesen tele van. – Az elmúlt időszakban megszámoltuk, hogy évente több mint ezer lakat kerül ki, igazából megbecsülni sem lehet már a számukat – mondta az alpolgármester.

Egyetemistákat kértek meg, hogy tervezzenek egy harmadik lakatfalat. Volt, aki úgy képzelte el, hogy a tartóoszlopok között sétálni lehet. Volt, aki egy lakatszigetet tervezett, amit a világba bárhová el lehet vinni, az ottani szerelmesek feltehetik rá a saját lakatjukat, majd a szigetet visszahozzák Pécsre.

Az acélból készülő lakatfal leendő helyszínére, elhelyezésének módjára, külsejére vonatkozó ötlettervek leadási határideje április 8. volt, a győztes elképzelés kivitelezését egy vasipari cég a saját költségén végzi el. Az önkormányzat márciusban hirdetett pályázatot egyetemi hallgatóknak a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály műszaki karának honlapján, arra biztatva őket, vegyenek részt Pécs jelképének megőrzésében.

Új helyre is akaszthatjuk!

Beck Zoltán, a 30Y frontembere, a zsűri tagja a pályázattal kapcsolatban az mondta, izgalmas látni, milyen gondolatokat ébreszt a fiatalokban a város egyik térrészlete, egy tereptárgy és két ember legszorosabb kapcsolata, a szerelem.

Azt mondta, ő az érzelmeire hallgatva válogatta ki a számára legszimpatikusabbat. – Az érdekelt leginkább, hogy a szerelem sokfélesége hogyan tud megjelenni ezekben a pályaművekben, hogyan tud valami olyasmit mondani a szerelemről egy ilyen lakatfal, hogy az egyszerre legyen érthető mindenki számára, de közben a személyes élmény is kirajzolódjon – ecsetelte szempontjait.

A pályázók három részre oszthatók: az egyik csoport a lakatfalat falszerűen, a másik falként, organikus dologként, a harmadik a tér elkülönülő különleges részeként, szigetként jelenítette meg.

A lakatfal-terveket a pécsi Cella Septichorában lehet megnézni. Szavazni is itt, valamint nálunk, a pecsma.hu-n lehet majd hétfőtől. A nyertes lakatfalat, amelyet a közönségszavazatok és a zsűri ítészeinek véleménye alapján választanak ki, a POSzT idején leplezik majd le.