Új városliget: amatőr focistáké lehetne a PMFC stadionja

Nem tűnne el teljesen a futball a Szigeti útról, még akkor sem, ha elbontják az itteni stadiont. Az öthektáros parkban helyet adnának a tömegsportnak is.

hirdetés

Az uniós finanszírozási ciklus egyik kiemelt projektje lehet az az új városligeti beruházás, amelyet a PMFC stadionjának helyére képzeltek el. Az elgondolás mögött az van, hogy a pécsi focicsapatnak várhatóan néhány éven belül új létesítményt építenek, ám várhatóan nem itt, hanem teljesen új helyen. Mint arról beszámoltunk, nem adnának esélyt újabb Szigeti úti építkezésnek az ingatlanon, hanem a mai focipálya, a lelátók és az edzőpályák, klubépületek helyén egy városi léptékű parkot alakítanának ki.

Az viszont tény, hogy Matyi Dezsőék 2008-ban ötven évre szóló szerződést kötöttek a várossal a PMFC komplexumainak vagyonkezelésére, használatára, amiért 700 millió forintot ajánlott fel. Ezt havi részletekben, a fejlesztéseket beszámítva törleszti. Ilyenekre akadt is példa – a kisebb belső felújítás mellett – , hiszen több tízmillióból készült új műfüves pálya a Szigeti úton, valamint annak világítását is rendbe tették.

Éppen ezért merült fel többekben is az, hogy érdemes-e a mostani pályákat lerombolni, ráadásul mindezért még akár valamilyen kárpótlás is járhatna a PMFC-nek.

A város főépítésze, Csaba Ders szerint is érdemes megtartani a meglévő funkciókat a tervezett új, tervezett városliget helyén.

-​ Logikus gondolat, hogy a futball ha nem is élsportként, de tömegsportként valamilyen módon tovább éljen itt, hiszen az 5 hektárnyi területen számos más funkció is elhelyezhető. A műfüves pálya megtartása ezért megfontolandó, de egy regionális léptékű közparknak számos más rekreációs lehetőséget is biztosítani kell, sokféle célközönséget ki kellene szolgálnia – vélekedett Csaba Ders.

Ugyanakkor a PMFC jobb körülmények között tudna edzeni, ha megvalósulna egy másik helyszínen az új stadion és a hozzá kapcsolódó 6-8 edzőpálya. A főépítész hozzátette azt is, hogy a stadionnak a Pécs által kiválasztott helyszíne még nem publikus, a projekt előkészítés még nem tart ott hogy a helyszín nyilvánosságra hozható legyen.

A PMFC Egyesület részéről Hargitai János azt mondta, hogy jó a kapcsolat a pécsi önkormányzat és klub között, de
ez ügyben még nem tárgyaltak a várossal, számos más kérdésben viszont egyeztettek már.