Újabb pécsi mobilfilmes aratott nemzetközi sikert

Már nem csak a zene, a kisfilmesek terén is kezd nagyot alkotni Pécs: Százados Ábel mobiltelefonon készített kisfilmjeivel tavaly és idén is hazai és nemzetközi fesztiválokon szerzett elismeréseket, ám a szintén pécsi De Re Luigi Attila követi a példáját, és pár napja a két pécsi srác vállvetve aratott zajos sikert a World Peace & Tolerance Smartphone Humanitarian Gala-n.

A tavalyi évben a Cannes-i Filmfesztiválon sikert arató Százados Ábelről már többször írtunk, De Re Luigi Attila neve viszont még kevésbé ismert a pécsiek között. A fiatal, mindössze 18 éves polihisztor Ábelhez hasonlóan megmérettette magát a hazai Magenta mobilvideós fesztiválon Rain című alkotásával, ahol pécsi társához hasonlóan a legjobbak közé került, így kvalifikálta magát a nemzetközi mezőnybe.

– Egy unalmas napon kezdődött minden, amikor a karantén alatt otthon voltam. Odakint zuhogott az eső, én pedig gondoltam egyet, elővettem a telefonomat és felvettem mindezt. Valahogy éreztem, hogy ebben van mondanivaló. Összevágtam a felvételeket, körülbelül egy óra alatt, ezután alákevertem a hangot – a Rain körülbelül egy nap alatt összeállt – mondta el lapunknak a fiatal filmes.

Egy esős napon született meg a Rain című kisfilm

– Ezzel pályáztam a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztiválra, ahol sikerült a filmmel bekerülnöm a 11 fős szűkített listára. Innen vezetett az út a World Peace and Tolerance Smartphone Humanitarian Gala-ra, ahol újra sikerült a legjobbak közé jutni, az első 15 közé sorolták a filmemet.

– A középpontban a karantén alatti nők elleni erőszak áll. Számomra fontos téma ez – folyamatosan próbálom felhívni a figyelmet az egymás elleni diszkriminációra, kirekesztésre, toleranciára, elfogadásra. Fel kell lépnünk ezek ellen – nyilatkozta Luigi.

Íme Luigi alkotása, a Rain:

A Magenta fesztiválon megismerkedett Százados Ábellel, kiderült, hogy még egy általános iskolába is jártak, és elárulta, az sem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben egy közös projekten dolgozzanak majd.

– Énekelni szoktam, blogolok és verseket is írok, YouTube-videókat készítek. Gyakorlatilag bármire nyitott vagyok, ami a művészettel kapcsolatos. Ami viszont a leginkább érdekel, az a fotográfia. A napokban felvételizem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ahol komolyabban foglalkoznék ezzel. Úgyhogy még nem tudni, mit hoz a sors, még bármi kikerekedhet belőle!

A két tehetséges pécsi: De Re Luigi és Százados Ábel

Fotók forrása: De Re Luigi Attila Facebook-oldala

hirdetés

Hirdetés