Újabb drága műkincsek

Gyugyi László, Amerikában élő magyar műgyűjtő adományának nyomán két tucat szenzációs műtárggyal gazdagodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló, több mint 600 darabos pécsi Gyugyi-gyűjtemény csütörtökön.

hirdetés

Mint azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere Gyugyi a felajánlásról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta a Gyugyi-gyűjtemény 2010-es megnyitása óta a baranyai megyeszékhely leglátogatottabb kiállításának számít; négy esztendő alatt 140 ezer érdeklődő volt kíváncsi a műtárgyakra.

gyugyi gyűjtemény8

Hozzátette: a most érkezett ritkaságok tovább emelik a világban egyedülálló kollekció értékét és vonzerejét, ezért reményét fejezte ki, hogy a most 81 éves műgyűjtő lelkesedése, fáradhatatlansága tovább tart, s a jövőben is tovább gazdagodik a kiállítás.

Gyugyi László úgy fogalmazott, feltett szándéka, hogy szakmai, művészeti szempontból is egyedülálló, nemzetközi szinten is magas színvonalon jegyzett kollekciót láthassanak az érdeklődők Pécsen, ezért folyamatosan a tárlat gyarapításán munkálkodik, kutatja a Zsolnay-ritkaságokat szerte a világban.

gyugyi gyűjtemény3

Márta István, a tárlatnak helyet biztosító Zsolnay Kulturális Negyedet működtető társaság vezetője elmondta, a kiállítás legújabb műtárgyai kiemelkedő értéket képviselnek. Az ajándékozott tárgyak között megtalálható Apáti Abt Sándor, a modern magyar kerámia úttörőjének tervei alapján készült alkotások a 19. és a 20. század fordulójáról. Több díszkorsó, díszkosár is van a műtárgyak között az arab sorozatból, melyek Sikorski Tádé tehetségét dicsérik.

A Zsolnay örökségkezelő Nkft. ügyvezetője szerint kiemelkednek az adományozott értékek közül Kapás Nagy Mihály műtárgyai, s a kollekció különösen fontos darabjainak számítanak Zsolnay Júlia alkotásai. Hozzátette: Klein Ármin „desszertes tányér angol figurákkal” tizenkét darabos sorozatából újabb darabot kerített elő Gyugyi László, így már csak egyetlen tányér hiányzik a sorozat teljessé tételéhez.

Gyugyi László négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló egyedülálló kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismert.

gyugyi gyűjtemény1

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, az egykori elektromérnök ugyanis a Zsolnay-manifaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

gyugyi gyűjtemény7

A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, és tárgyai a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, a legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum szecessziós gyűjteménye sem ilyen átfogó.