Újra kinyithat a Rózsakert

A következő években ismét fel akarják éleszteni a Rózsakert legendáját. Az egyházmegye külső forrásokból újra vendéglátóhelyet nyitna a kertben, sőt, láthatóvá tennék a föld mélyén nyugvó háromkaréjos sírkápolnát is.

hirdetés

Ősszel idén immár másodszor, összesen harmadszor rendeznek a Rózsakertben a fesztivált a kézműves söröknek. A hely atmoszférája, patinás múltja nemcsak e rendezvény szervezőit, de időről időre vonzza a vendéglátásban érdekelteket is. Volt, aki kivette volna egész nyárra, s kiülős, pavilonos helyet varázsolt volna ide, de az egyházmegye nem szeretné lejáratni a területet.

Ha lesz rá pénz, a romok fölé is üvegpadlót építenének
Ha lesz rá pénz, a romok fölé is üvegpadlót építenének

– A fesztivál, amely ráadásul évente csak kétszer jön ide, még nem rontja az egykor közkedvelt kert renoméját, a mi célunkkal viszont ellentétes, hogy egész nyáron át pavilonokkal borítsák be a területet – mondja Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója arra válaszolva, miért is nincs folyamatos élet a kerítésen belül.

Kérdésünkre elmondta: a telek tulajdonosaként azt tervezik, hogy újra visszaadják a pécsieknek a legendás Rózsakertet.

– Saját erőnkből erre nincs esély, de bízunk benne, hogy uniós forrásokból előre tudunk lépni; ismét egy vendéglátóhelyet nyitnánk a parkban. Ha komoly összeggel állnak majd rendelkezésre, akkor az lenne a legjobb, ha a kert alatt lévő háromkaréjos sírkamrát, a második Cella Trichorát is be tudnánk mutatni – mondta lapunknak. Utóbbit – csakúgy, mint a Cella Septichorát – egy üvegfelület alatt tennék láthatóvá.

Dohóczki Péter megjegyezte: az egyházmegye két éve 1,5 milliárd forintos uniós támogatást nyert többek között a dzsámi, a Csontváry Múzeum, a székesegyház és más egyházi ingatlanok rendbe tételére; emellett a bátaszéki templom tornyát is újjáépítik. Feladatuk tehát jelenleg is akad bőven, de közben figyelik a pályázatokat, s lépnek a Rózsakert ügyében is, amint lehet.

Ha tehát nem is jövőre, de pár éven belül ismét nívós hely lehet az egykori legendás parkban.