Úttörőház, gyermekház: imádták, imádják a pécsiek!

Biztosan minden pécsi fiatal megfordult már a Pécsi Kulturális Központban – ami sokaknak nem is lesz más, mint a Szivárvány Gyermekház. Ha nem is járt oda valamilyen foglalkozásra, biztosan látott ott valamilyen kiállítást, előadást, koncertet. Régen sem volt ez másképp: a korábban Úttörőháznak hívott épület mindig tele volt élettel.

hirdetés

A Mecsek Táncegyüttes rendelkezik talán a legnagyobb hagyománnyal a Szivárvány Gyermekházban székelő csapatok közül. Mindig is fontos szerepet töltött be a szakkörök között a színjátszás és a zene, 2005-től az Escargo Hajója színházi műhely működik itt, de a Pyrgos Görög Zenekar Néptánc Együttesnek is otthont ad a Szivárvány.

Képzőművész, rajzművész, szövőiparművész, fotóművész, vasútmodellező, repülőmodellező szakkörök: mind-mind megtalálhatóak voltak az épület falai között – sok még ma is működik.

Számítógépes szakkör 1986-ban

1954 májusában alakult és 1958 májusában vette fel Szabó István mártírhalált halt bányász nevét a pécsi úttörőház a Szent István téren (akkor I. István térként emlegették), ahol pillanatok alatt felpezsdült az élet. Húszéves évfordulóján, 1974-ben így emlékezett egy pécsi fiatal az ott töltött időkről:

 Minden szabadidőnket ott töltöttük: fotóztunk, asztaliteniszeztünk, műsorokat szerveztünk és táncoltunk is. Emlékszem, milyen vérre menő viták folytak a világ dolgairól. A politikától a vallásig, a stréberségtől a „lógósig”, a lengővillás biciklitől a légpuskarúgó működéséig mindenről szó esett, ami egy kamaszt érdekelhet. Bázis volt az úttörőház, elsősorban a légkör, az ott folyó nagyon színes és tartalmas élet miatt.

Minden egyes évnyitó és évzáró hatalmas ünnepély volt az intézménynél, az egyes szakkörök kiállítást rendeztek, mindig jelen volt egy-egy párttitkár is. Sok pályázat eredményhirdetését arra a bizonyos napra rögzítették. A legszorgalmasabb, legügyesebb úttörők még könyvjutalmat is kaptak.

Évnyitó az Úttörőházban

Persze a programok nem álltak meg a nyár beköszöntével, mindig mozgalmas volt az élet, nem volt üres az épület.

1985 áprilisában adták át a pécsi úttörőknek a Veress Endre utcai új otthonukat, amit mintegy 60 millió forintból építtetett a város. Ez horribilis összeg volt, hiszen abban az évben a bruttó átlagkereset 6000 forint volt a KSH szerint, tavaly pedig 263 ezer. 

A zöld épület háromszor akkora lett, mint a belvárosi székhely és komplex szabadidőpark is járt mellé az uránvárosi lakótelep közepén sportlétesítményekkel, játszótérrel.

Felavatják a Veress Endre utcai nagy épületet

A város akkori elöljárói mind tiszteletüket tették az ünnepségen, tucatnyi kitüntetést osztottak ki, többek között az Úttörőház akkori igazgatójának, Kóczián Erzsébetnek.

1990-ben felvette az Úttörőház a Szivárvány Gyermekház nevet, de tevékenységében mit sem változott. Egyre inkább megmutatkozott az a tendencia, hogy a szakkörök, foglalkozások nem csupán az iskolásokat és fiatalokat szólítják meg, hanem az idősebb korosztályt is.

Űrtechnológiás kiállítás a Szivárványban

(Forrás: Pécs Lexikon, Dunántúli Napló Archívum)