Vadállatok a városban

Nem kell felmenni a Mecsekbe, hogy vadállattal találkozzunk, ugyanis évek óta egyre gyakrabban tűnnek fel őzek, rókák, vaddisznók a kertes házakban, akár az utcán is. Az utóbbi időben pedig az aranysakál is nagyon elszaporodott Baranyában.

hirdetés

Az aranysakál Pécsett nem, azonban Baranya más településein gyakran feltűnik, ugyanis megyénkben nagyjából kétezer példány él belőlük. Ez a kis termetű, őshonos kutyaféle jelenleg egész évben korlátlanul vadászható. Egyesek szerint veszélyt jelenthet az őzekre, illetve adott esetben háziállatokra is, például birkákra. Ezzel szemben elsősorban kisebb emlősökkel táplálkozik, a WWF Magyarország szerint pedig természetes az állat újbóli megjelenése.

aranysakál

Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója korábban megerősítette lapunknak, hogy a rókák is előszeretettel bóklásznak a városban az utóbbi években. Ha találkozunk eggyel, jobban tesszük, ha inkább békén hagyjuk, ugyanis azon felül, hogy megharaphat, még az emberre veszélyes betegséget is terjeszthet. A közterület-felügyelethez szerencsére nem nagyon érkezik bejelentés veszett állatról vagy támadásról.

róka

A barátságosnak tűnő őzeket sem javasolt hazavinni, inkább hívjunk szakembert, ha úgy gondoljuk, ápolásra szorul, ugyanis a vadak viselkedését megzavarja az ember közelsége, ráadásul tilos hazavinni őket.

A vadak egyébként általában élelemszerzés miatt térnek be a lakott területekre, több olvasónk is jelezte már, hogy vaddisznók túrták fel a kertjét.