Vajon mit csinálnak Pécs ifjú tehetségei?

Helytáll a jégen is

Bánki Beni bömbölteti a zenét, Boros Misi pedig jégkorongozik és videójáték-focit játszik. A kis pécsi szupertehetségek ilyenek, amikor épp nem alkotnak nagyot.

hirdetés

Pécsen él pár kiemelkedően tehetséges fiatal, akik meghódították már az országot, sőt, nagyszerű teljesítményeiken sok esetben a határon túl is csodálkoznak az emberek. Boros Misi zsenialitását szinte egész Európa megismerhette már, Konkoly Zsófi úgy gyűjti az aranyérmeket, mint más a bélyegeket, a slam poetry pécsi kis-nagyágyúja, Bánki Beni pedig sorra nyeri az országos irodalmi versenyeket. De vajon ezek az igencsak elfoglalt, ügyes pécsi fiatalok karrierjük építésén kívül mivel foglalkoznak? Milyen az életük gyerekként és hogyan ütik el szabadidejüket?

Beni és családja a Balatoni bicajtúrán
Beni és családja a balatoni bicajtúrán

Bánki Beni, a pécsi Babits Mihály Gimnázium tanulója tavaly begyűjtötte a tehetségeket kutató és segítő szervezetek által indított országos „Felfedezettjeink 2015” pályázat közönségdíját, valamint diadalt aratott hazánk legnagyobb internetes tehetségkutató videópályázatán, a Ki Mit Tube-on is és megjelent a TV2 Kismenők című műsorában is.

A Bánki család a Balatonnál
A Bánki család a Balatonnál

Azonban – ahogy Beni lapunknak mondta – „nem csak a slamből áll az élete”. Azt ugyanis sokan nem tudják a srácról, hogy rajong a magyar alternatív rockzenéért, szabadidejében pedig rendszeresen „el is veszik a zenében”, aminek nincs is mindig jó vége.

Beni egy szoborral táncol, mert miért ne
Beni egy szoborral táncol, mert miért ne

– Általában annyira hangosan hallgatom a Hiperkarmát és az Elefánt zenekart, hogy a szüleim idegeire megyek vele – mondta nevetve a pécsi fiú, aki zenerajongóként sokszor jár koncertekre is, és nem veti meg az olyan „bulizósabb” pécsi bandák zenéjét sem, mint a Punnany Massif vagy a Halott Pénz.

– Imádom a koncerteket, és nem csak a zene miatt. Azt vettem észre, hogy ezeken a bulikon nagyon könnyű emberekkel megismerkedni, a koncerteken valahogy mindenki összetartozik, mindenki a barátom – mondta.

Bicajozásban nem béna
Bicajozásban nem béna

Ugyan nyáron is elfoglalt – megjár pár versmondótábort –, de arra mindig szakít időt, hogy bicikli-túrázzon egy nagyot a Balaton mellett szüleivel, egyrészt mivel szeret velük lenni, másrészt pedig azért – tette hozzá –, mert „a bringázás az egyetlen sport, amiben nem tök béna”.

Beniék Boros Misivel
Beniék Boros Misivel

Konkoly Zsófi paraúszó tehetsége elvitathatatlan. Gondoljunk csak bele: Zsófi például tavaly 13 évesen egy Brnóban rendezett nemzetközi versenyen elhozott Pécsnek és Magyarországnak négy arany- és egy ezüstérmet. Nem vitás, hogy Zsófi otthon érzi magát a medencékben, de azt bizonyára nem sokan tudják a lányról, hogy igazi filmőrült.

Zsófinak alig van ideje filmnézésre az edzések mellett
Zsófinak alig van ideje filmnézésre az edzések mellett

– Annyi filmet nézek, amennyit csak tudok. Általában az iskola és a sok edzés miatt alig van időm, de amint hazaérek, az első dolgom, hogy megnézek valamit – mesélte az úszólány. Moziba is jár barátaival, csapattársaival.

Zsófi csapattársaival
Zsófi csapattársaival

Ezt a „valamit” pedig szó szerint lehet venni, ugyanis Zsófi nem válogat, a lényeg, hogy film legyen, hogy kikapcsolhasson a hajtásból. Bátran leül egy vérfagyasztó horror elé, de szereti a könnyed vígjátékokat is. Szülei ugyan néha panaszkodnak, hogy Zsófi tölthetne velük is több időt a filmnézés helyett, de – mint mondta – addig annyira nem zavarja őket a maratoni filmezés, amíg jól tanul.

Boros Misi, Pécs 13 éves kis zongoristájának alig van egy perc nyugta, hiszen a Virtuózokban diadalmaskodó ifjú zenész azóta koncertet ad koncert után, szerte Európa legnevesebb hangversenytermeiben. Zongorázott már Stockholmban, Párizsban, Zürichben, Milánóban, sőt a tengerentúlon New Yorkban, Tokióban és Oszakában is. Ilyen feszített munkatempó mellett is van azonban ideje kikapcsolódni, nem is akárhogy.

Misi heti háromszor úszik
Misi heti háromszor úszik

– Heti háromszor úszok, heti egyszer jégkorongozok és teniszezek. A sportolás nagyon fontos számomra, hiszen a rendszeres mozgás remekül kiegészíti a folyamatos üléssel járó hosszú zongoragyakorlásokat – mondta lapunknak Misi. Elárulta, a jégkorong ugyan valóban erőszakosnak tűnik, de a pécsi edzéseken megvédi őket a védőfelszerelés, ha tehát beleütköznek, nem történik baja. Edzője, Maretics György különös gonddal figyel épségére.

Kemény sportot is úz a kis zongorista
Kemény sportot is úz a kis zongorista

– Nehéz dolog a jégen helytállni, de nagyon jó érzés – mondta Misi, aki a sportok mellett a nyelvtanulást is hobbijának vallja. A kis zenész nyáron három hétre áthelyezi székhelyét Nagy-Britanniába, ugyanis részt vesz egy intenzív angol-tanfolyamon. Nemrég jött haza Münchenből, ahol kiskora óta minden nyáron vendégdiákként iskolába jár.

Helytáll a jégen is
Helytáll a jégen is

– Rendkívül fontos, hogy sok nyelven beszéljek, hiszen a fellépéseim során így sokkal könnyebben meg tudom értetni magam. Az pedig, hogy németül és angolul is ott tanulok, ahol azt anyanyelvként beszélik, sokkal hatékonyabbá és érdekesebbé teszi ezt.

Misi is csak „gyerekből van”, ezért aztán nem meglepő, hogy ha van ideje, leül kicsit a FIFA-videojáték elé, és virtuálisan focizik barátaival. A két kedvenc csapata a Bayern München és az FC Barcelona, de követte a magyar válogatott Eb-szereplését is, nagyon drukkolt nekik.