Városliget is lehetne Pécsen

Pécs a jövőben több milliárd forintot költene uniós forrásokból arra, hogy zöldebb legyen a város. A célkitűzések egyik oka, hogy megpályáztuk az Európa Zöld Fővárosa címet is. A következő öt évben jó pár bontást parkosítás követ majd.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, a város 30 milliárd forintnyi szabad felhasználású és legalább 10 milliárd forintnyi pályázati forrást költhet el EU-s támogatásokból fejlesztésekre. Az összegek egy jókora része kerülhet olyan beruházásokra, amelyek a zöldebb Pécset szolgálják, hiszen már korábban döntöttek róla a városházán: 2017-ben szeretne Európa Zöld Fővárosa lenni a megyeszékhely.

Mint azt Girán János alpolgármestertől megtudtuk, több zöldfelületi beruházást is tervez a város 2020-ig; a két legnagyobb a Mecsek ökológiai megújítása és egy pécsi városliget kialakítása lesz.

Az első projektben a fenyőállomány egy részének a pusztulására reagálva a város egymilliárd forintot szeretne költeni a mecseki erdő állapotának a rendezésre.

Egy ennél nagyobb falat lesz a pécsi városliget kialakítása a Szigeti városrészben.

– Abban bízunk, hogy a következő években új városi labdarúgó stadion épülhet, így pedig felszabadul a tágan vett belvárosban lévő Szigeti úti létesítmény. Nem adnánk esély újabb építkezésekre az ingatlanon, hanem a mai focipálya, a lelátók és az edzőpályák, klubépületek helyén egy városi léptékű parkot alakítanánk ki – mondta Girán.

Bár a beruházás nem egy-két éven belül valósul meg, így tervek sem állnak rendelkezésre, de minden bizonnyal kikapcsolódásra alkalmas fejlesztések is szerepelnek az elképzelések között, s új, komolyabb játszótér is épülhetnek a több hektáros területen.

Több városfejlesztési beruházáshoz fog kapcsolódni valamilyen mértékű városi zöldfelület-fejlesztés is. Így a Magasház, a délebbre költöző vásárcsarnok helyén is zöld, parkos területek jönnek létre, valamint a Centrum-parkolóban is megvalósul valamilyen parkosítás.

Mindezek mellett a Nemzeti Kosárlabda Akadémiánál, a Pécsi víz völgyének hárommilliárdos fejlesztésénél is figyelnek erre, de a kerékpárhálózat folytatásaként, a Misinatető ökoturisztikai fejlesztése, Tüskésrét revitalizációja kapcsán is nyerhetnek újabb területeket a zöld és a parkok pécsi szerelmesei.

[box title=”HVG-kutatás: Pécs a legzöldebb” box_color=”#389438″]A HVG hetilap nemrégiben az összes hazai megyeszékhelyet összehasonlítva jutott arra, hogy egy főre számítva Pécsen jut a legtöbb zöld. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a közigazgatásilag Pécshez tartozó terület jelentős része erdőség. Ezzel együtt a közparkok tekintetében sem szégyenkezhetünk, hiszen Szeged, Székesfehérvár és Miskolc után ebben a tekintetben is az élmezőnyben vagyunk. Utóbbiban akár az első helyre kerülhetünk, ha megvalósul mindegyik fenti fejlesztés.[/box]