Vasarely, Weöres és sokan mások a Magasháznál

Pécsen született vagy itt alkotó, a város hírnevének öregbítéséért sokat tett emberek képei jelennek meg a következő időszakban a Magasház köré vont kerítésen. A munka Weöres Sándor, Victor Vasarely és Breuer Marcell portréjával indult, de később Janus Pannonius és sok más pécsi arc is helyet kap a paravánon.

hirdetés

Bár a Magasház bontására még egy-két hónapot biztosan várni kell, az épületet körülölelő paraván addig is „önálló életet” kezdett élni. Pécsi street art művészek kezdték el ugyanis díszíteni a csupasz kerítéseket. Tegyük hozzá, olyan értelemben nem gerillaakcióról van szó, hogy önkormányzati jóváhagyással teszik ezt.

magasház3

Az ötletgazda személye ismerős lehet azoknak, akik nyomon követték a tavalyi akciót a Magasháznál, amikor az épület lakóinak portréjait helyezték ki a híres-hírhedt szellemház tövében. Salamon Péter, aki egyébként az Irány Pécs Nkft. hálózati menedzsere, most az utcai művészet pécsi hódolóinak igyekezett teret szervezni, de szándékai ezen is túlmutatnak.

– Nem tudjuk, hogy pontosan mikor indul meg a bontás, de addig is a sivár, lehangoló kerítést valamilyen módon szerettük volna feldobni. Az elképzeléseinkhez hozzájárult az önkormányzat is szerencsére. A terv, hogy körös-körül olyan emberek portréijai kerüljenek a paravánokra, akik sokat tettek Pécsért, öregbítették a város hírnevét az elmúlt évtizedekben, évszázadokban – magyarázta lapunknak az akció kezdeményezője.

magasház, graffiti1

A képek szerzői pécsi street artosok, akik airbrush-, azaz szórófejes technológiával dolgoznak. Terveik szerint a már elkezdett Weöres-, Vasarely- és Breuer-portré után többek között Janus Pannonius és még sokan mások is felkerülhetnek a falra.

Salamon azt mondta, amellett, hogy a művészeknek végre jut valamennyi felület a városban, népnevelő szándék is áll kezdeményezése mögött. Éppen ezért nem írják majd oda a portrék alá, kiket is ábrázolnak az alakok, csak utalásokat tesznek erre.

magasház, graffiti2

A tervek szerint egyébként Salamonék a város több más, hasonló pontján is próbálkoznának airbrush-alkotásokkal, ha jól fogadják az emberek a mostani munkákat.

[box title=”Vasarely ötlete volt” box_color=”#3a8d3d”]A mostani projekt gazdájának számító Vizuális Kultúráért Klaszter és annak tagjaként a Pécs 2010 Egyesület második éve dolgozik olyan projekteken, hogy a városban a kortárs képzőművészet a város közterein jelenhessen meg. – E kísérletek, amelyeket mi Szabad Tér Galériának hívunk, arra törekszenek, hogy a vizuális művészetekre fókuszálják a figyelmet, az alkotók figyelmét pedig felhívják a város köztereire, amelyek számtalan témát és ugyanakkor megjelenési felületet jelentenek – mondta lapunknak Salamon. Hozzátette: a művészet és a közterek kapcsolatának erősítését szorgalmazta a város szülötte, Victor Vasarely is 1983-ban megjelent Színes város című könyvében. Kezdeményezte, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, a művek legyenek környezetünk részei, színesítsék mindennapjainkat.[/box]