Vége a vérszívóknak!

Gyérítsük őket!

A szakemberek eddig összesen 108 ezer hektáron végeztek szúnyoggyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával. Ezen a héten – ha az időjárás lehetővé teszi – 85 ezer hektárt kezelnek majd – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

hirdetés

Az elmúlt hét változékony időjárása miatt több helyen is csúszott a szúnyoggyérítési program. Az eredetileg tervezett 85 ezer helyett 77 ezer hektáron lehetett elvégezni a kezeléseket. Az elmaradt területeken ezen a héten fognak permetezni.

A biológiai lárvagyérítés után a következő napokban megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés a Balaton térségében. A kezelések többsége a part mentén zajlik légi úton, de több településen földi eljárást alkalmazva is dolgoznak majd.

Jó idő esetén a héten kiterjedt kezelések lesznek Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Baranya megyében, Sopronban, a Fertő-tó partján lévő településeken, a Szigetközben, és több Duna menti régióban is. Gyéríteni fognak emellett Budapesten, a Csepel-szigeten, Békés, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is.

A katasztrófavédelem honlapján, a szúnyoggyérítés menüpont alatt nyomon követhető, hogy melyik napon melyik településen védekeznek a vérszívók ellen, valamint a térképes ábrázoláson is látható a kezelt terület nagysága és az aktuális heti terv.

A tervezett gyérítési pontokat sárgával jelölik

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

Heti programok (érintett települések listája)

3. heti program (24. hét)

2. heti program (23. hét)

1. heti program (22. hét)