Videókon a pécsi múlt

Pécs látványosan épül és szépül ezekben a régi, ’50-es, ’60-as, és ’70-es évekbeli képekből és videókból összeollózott remek montázsokban, a szemünk láttára tűnnek el a múlt épületei, melyekre már alig emlékszik valaki, születnek meg új utcák, panelek, terek, közben pedig Fekete István Bogáncsa is átrohan Pécs legszebb helyein.

hirdetés

Sokan nem tudják, hogy 1958-ban Pécsett forogtak a Fekete István regénye alapján készült Bogáncs című nagyszerű magyar film városi külső felvételei. Ebben az összeállításban egyrészt követhetjük a Bogáncsot, amint végigrohan Pécs jellegzetes helyein, melyeket érdekes több mint fél évszázad elteltével látni. A Flórián tértől kezdve a Tettye környékén át egészen a villamosforgalmú Király és tovább, van itt minden, ami a nosztalgiázóknak megdobogtatja majd a szívét. Lényegében egy városnéző videó, amiben Bogáncs vezet minket.

Ebben a kimerítő képes videóból kiderül, hogy milyen volt a belváros 1963-ban. A rengeteg érdekes változást, mely az évek során bekövetkezett, remekül összeszedi ez a válogatás. Megtudhatjuk például, hogy milyen volt a városkép, amikor nem létezett a Kodály Zoltán utca, amikor még nem szabadították ki a városfalat, és – többek között – látható az is, hogy a régi Széchenyi tér kövei milyen mintát adtak ki. A háromrészes videó-sorozat első része ez, de érdemes megnézni a többit is!

A második videóban – mely az ’50-es éveket öleli fel – láthatunk képeket arról, amikor a Hunyadi szobor még avatásra várt, végigkövethetjük a pécsi villamosok útját, és kiderül az is, hogy „akkor még az élet sokkal nyugodtabb volt” a városban.

A szanálás éveit (’60-as és ’70-es évek) mutatja be a harmadik rész, olyan házakkal az ismert pécsi utcák-utak mentén, melyeket letaroltak. Láthatunk képeket a régi piacról, melynek létezéséről sem sokan tudnak már, de a Sopianae Gépgyár épülete előtt is áldoznak a készítők, melynek szintén alig él már az emléke. Lenyűgöző, ahogy az összeállításban a szemünk láttára virágzik fel a Jókai utca, a néhai Szalai utca, és a Rákóczi út, ahogy megjelennek a 10 emeletes panelek.

A szocialista építészet „csodáinak” születését követhetjük végig ebben a videóban, mely az 1970-71-ig tartó városi fejlesztéseket veszi sorra. Az akkori Pollack Mihály Főiskola, az uránvárosi rendelőintézet kiemelt szerepet játszik a Mafilm rövid kis művében, melyben amellett, hogy láthatjuk, ahogy „tovább terebélyesedik Uránváros modern városrésze, felbukkannak még a Szigeti úti és az Építők úti bölcsik- és ovik, miközben kedves kis zene szól. De ha valakit érdekel, hogy miként épült a Siklósi úti felüljáró, az is vesse bele magát ebbe az időutazásba.

 

videók:glsvideofilm