Világhírű lett egy Pécsett készült fotó!

Szentpéteri idén tavasszal készített Pécsett egy fotót, ami világhírű lett

Egy nap alatt több mint százezren látták azt a felvételt, amit a National Geographic fotósa Szentpéteri L. József, vagy ahogy külföldön ismerik Joe Petersburger készített Pécsen. A fotón a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium diákjainak keze látható. 

hirdetés

A “The Photo Society” Instagram oldalára került fel az a fotó, amin csak a diákok keze látható. A tenyerük felfelé néz és abban az ő alkotásaik, azaz a hímzett tojások vannak.

joepetersburger2

A “The Photo Society”  magazinokba dolgozó fotósokból álló csoport. Céljuk pedig nem más, minthogy azokat a történeteket, amikkel munkájuk során találkoznak, fotón keresztül a világgal is megismertessék.

Most a pécsi tojásírást kürtölték világgá, majd ki is állították a fotót Pécsett

Joe Petersburger pedig ezt tette egy Pécsett zajló, különleges programmal. A kurzus, ami – a Szentágothai Szakkollégium segítségével valósult meg – tíz héten keresztül oktatta a fiatalokat tojást hímezni. Ezzel a fotóval pedig a természetfotós nemcsak segítette a munkát, hanem világgá is kürtölte, hogy a pécsi középiskolások húsvét közeledtével írókát ragadtak és tojást hímeztek. 

A fotót Pécsett is kiállították a Civil Közösségek Házában
A fotót Pécsett is kiállították a Civil Közösségek Házában

A fotót ki is állították Pécsett. Itt többek között bemutatják a középiskolások által elkészült tojásokat is.

Szentpéteri L. József - Joe Petersburger, magyar természetfotós
Szentpéteri L. József – Joe Petersburger, magyar természetfotós

A pécsi diákok műanyag csokitojás helyett saját alkotásokkal készültek – írta a National Geographic fotósa a blogján

A National Geographic fotósa, Joe Petersburger blogján csak annyit írt, hogy a pécsi fiatalok a könnyen megvehető műanyag vagy csokitojások helyett saját alkotásokkal készültek az ünnepekre a böjti időszak során. A kifúrt, kifújt tyúktojásokat olvasztott méhviasszal díszítették. A dekoráció után megfestett, megszárított tojásokról leolvasztották a viaszt, melyek így nyerték el végleges – ajándékozható formájukat. A módszert évszázadokon művelték, de manapság kihalóban van – részletezte Petersburger.

Ezen a fotón az látszik, ahogy egy csepp festék ráesik a strucctojásra
Ezen a fotón az látszik, ahogy egy csepp festék ráesik a strucctojásra

– A fotózás mellett én is foglalkozok tojáshímzéssel – vallotta be Joe a pecsma.hu kérdésére. A fotóst a grafika ihlette és persze tojásíró ismerősei is biztatták, hogy foglalkozzon ezzel a hagyományőrzéssel. Most pedig a pécsi diákokkal együtt valószínű el is érte a célját, hogy a hagyományokat továbbörökítette, egész pontosan meg is örökítette a következő generáció számára.