Világot akar hódítani a dédi mintáival a pécsi tanár

Évekig kutatta dédnagymamája hímzéseit, majd úgy döntött, hogy megismerteti a világgal. A pécsi ifj. Gáspár Gábor futballedzőként és testnevelő tanárként dolgozik, most azonban a matyóhímzés körül forog minden gondolata. A nem mindennapi álmában Burda Anna is segíti, aki a 2000-es olimpiai játékokra tervezte a magyarok formaruháit. 

Móricz Zsigmond, Kodály Zoltán, de még Horthy Miklós is megfordult annak a mezőkövesdi hímző asszonynak a házában, akinek mintáival a pécsi dédunoka most világhódító útra készül. A testnevelő tanárként dolgozó ifj. Gáspár Gábor először csak ajándéktárgyakon szerette volna megjelentetni a különleges matyóhímzést, de gondolt egy nagyot, és egy egész ruhakollekciót álmodott meg.
Gábor nem akármilyen csapatot állított maga mellé: Mester Luca modell és sminkes, valamint Burda Anna divattervező (balra)
– Soha ezelőtt nem foglalkoztam ruhákkal, épp csak annyira, hogy a diákjaim milyen tesiruhában tudnak kényelmesen mozogni, vagy egy focicsapatnak milyen mezt kell felhúznia. A dédmamám, Kisjankó Bori mintái azonban különleges inspirációt adtak nekem, és elkezdett foglalkoztatni a téma – meséli a kezdeteket ifj. Gáspár Gábor.
A dédiről, Kisjankó Boriról (1876-1954) még utcát és díjat is elneveztek Mezőkövesden. Most pedig divatos ruhákra kerülnek fel a matyóhímzések
A pécsi tanár először maga kezdte az ötletelést, de aztán rátalált Burda Annára, akinek nevét már megismerhette az ország. A 2000-es sydney-i olimpiai válogatott formaruháját megálmodó divattervező rögtön Gábor mellé állt, és megkezdték a ruhák tervezését. A kollekciónak már nevet is adtak: a Kissing Roses, azaz a Csókos Rózsák elnevezés két egymás felé forduló rózsahímzésből ered.
A Pécsről indult márka, a Kissing Roses Csókos Rózsát jelent, a szeretetet és szerelmet, az egymás felé fordulást is jelképezi
– Pólók, női topok azok, amelyek első körben a kollekcióból kikerülnek a nagy nyilvánosság elé. De a jövőt tekintve tervben van az is, hogy ezekkel a mintákkal látjuk el országosan ismert előadók fellépőruháit is. Már kaptunk megkereséseket – mondja Gábor.
Nemcsak pólókra, hanem akár estélyi ruhákra is kerülne a különleges minta
A minták világ körüli turnéját pedig nem akármilyen úton kezdte meg a tanár. Több mint egy tucat tengeren túli konzulátussal vette már fel a kapcsolatot, hogy segítsenek neki a kollekció bemutatásában. Nem kis megdöbbenésére egytől-egyig válaszoltak is: örömmel állnak a pécsi kezdeményezés mögé. Így elképzelhető, hogy pár év múlva már akár Amerikában is megjelenhet a magyar különlegesség.